Ermita de Sant Jaume de la Coma – Moià / Moianès

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Moià, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Moianès (Barcelona).

Època: Segle X – Romànic - (Patrimoni.Gencat).*

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).*

Estat: Presenta un bon estat. No és accessible lliurament. A la vora hi ha el Mas la Coma.“Les primeres notícies documentals d'aquest mas són del segle X, estant vinculada la seva historia a la de la capella de St. Jaume, propera a ella.”

Accés - Visitada el 01/05/2014:

Sortint de Moià, i circulant per la carretera C-59 en sentit sud, en direcció a Castellterçol, (No hem d'arribar-hi), en un lloc (41 47 22 02 6 21)  d'aquesta carretera situat a tocar del PK nº 36, prenem una sortida a mà dreta, indicada per anar a la Coma de Sant Jaume.

Entrem a un camí de terra perfectament transitable, flanquejats durant una part del proper camí  per uns alts uns plataners a banda i banda.

Ermita de Sant Jaume de la Coma – Moià

Al final d'aquest passeig girem a mà esquerra i seguim uns metres fins que una cadena (41 47 13 02 06 12) ens barra el pas, al cap d'un recorregut d'uns 300 metres aproximadament, des de la carretera.

Aparquem en aquest lloc. L'església ja és visible a la nostra esquerra, al bell mig d'uns prats.

Caminant, en cinc minuts som a tocar de l'edificació.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.gencat,* ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

Capella d'una única nau construïda amb pedra i fang sense absis.

Façana barroca de cara a ponent.

Coberta a dues aigües i portal emmarcat per dos pseudo-pilastres amb capitells rectangulars coronats per un frontó troncat provist de volutes.

Un ull de bou i una creu a dalt coronen el conjunt.

L'església de St. Jaume de la Coma és designada tradicionalment com a la primera parròquia de Moià.

Segons una escriptura que tracta de l'església parroquial, aquesta existia ja quan tingué lloc la consagració de l'ultima.

Dins el frontó descrit anteriorment hi havia una imatge segurament del titular de l'església.

En un bloc de pedra col·locada per damunt de dita fornícula es llegeix: "Francesc Coma, 1683".

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Maig 2014):

“ Descripció

Capella de nau única sense absis construïda amb maçoneria i teulada a dues vessants amb ràfec de blocs de pedra amb motllura i espadanya en forma d'arc.

La façana de ponent és d'estil barroc i és on es troba la porta d'accés decorada amb dues semipilastres que la flanquegen.

La porta té llinda amb motllura i dues volutes d'estil jònic als extrems.

A la banda superior de la llinda hi ha una fornícula buida apetxinada, i sobre d'aquesta, una inscripció en pedra calcària horitzontal d'uns 50 cm en la que es llegeix: " FRANCESCHCO I6COMA83 ".

Corona el conjunt un ull de bou amb motllura perimetral i reixa de ferro.

A mà dreta de la porta s'observa una finestra rectangular amb reixa de ferro forjat decorada amb una flor central.

A la mateixa alçada de la llinda de la porta d'accés hi ha una rajola blanca moderna amb el número 15 en negre.

A la façana nord es reconeixen restes d'estucat i un banc perimetral de pedra bastant regular que va de la meitat de la façana vers la porta de ponent i que continua per la façana sud.

A les arestes de les cantonades de l'ermita hi ha blocs de pedra regulars de mida mitjana que encara conserven les juntes de morter de calç.

A la banda superior esquerra de la façana sud, dos blocs de pedra verticals que disten entre ells uns quatre o cinc centímetres amb forma de finestra tipus espitllera i, a pocs centímetres, una finestra rectangular tapiada.

L'interior del sostre és amb volta i amb altar de fusta emblanquinada amb tres pisos abarrocats però sense decoració pictòrica visible.

Al perímetre, i encastat a les parets, bancs de fusta i una balustrada amb columnes de fusta d'aproximadament 1 m que dóna accés a l'altar.

Observacions:

Crida l'atenció un gran xiprer de prop de 55 cm de diàmetre a pocs metres de la portalada nord.

El nucli original és del s. X.

A l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya és denominat: Ermita de Sant Jaume de la Coma.

Segons un document, aquesta ermita ja existia quan es va consagrar l'actual.

Dins del frontó descrit anteriorment, hi havia una imatge segurament del titular de l'església.

En un bloc de pedra col·locat per damunt de la fornícula hi ha la inscripció "FranceschComa, 1683". “

.