Ermita de Sant Esteve de Ferriols – Bellprat / Anoia

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Bellprat, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment presenta un bon aspecte. El dia de la nostra visita es podia accedir lliurament a l'interior, que es troba completament buit, llevat de la pedra de l’altar i una rústega pica.

Altres noms: Ermita de Sant Blai – (Patrimoni.Gencat)

“Aviso a navegantes”:

Procedents de Santa Coloma de Queralt i circulant per la carretera T-220, en sentit sud, havent introduït prèviament les coordenades de destí al nostre navegador, aquest estri ens ha invitat a abandonar aquest vial, en un lloc sense cap indicació, situat a les coordenades 41 31 37.03 01 24 03.22, on s'inicia una pista de muntanya força estreta, paral·lela i en sentit contrari al que veníem, i que de seguida s'enfila.

Si els primers metres no presenten un aspecte gaire bo, els presagis no son millors. La “cosa” es complica cada vegada més, sols és accessible amb vehicles 4x4. Al cap de ben poc, en una corba, trobem un bon grapat de pedres de bona mida, inundant completament el camí.  Donem la volta com podem i tornem a la carretera.

Moralitat: ¡ Compte amb les instruccions del navegador. No sempre són fiables al cent per cent... ¡

Ara li sol·licitem una alternativa a aquesta ruta.

I com no podia ser d'una altra manera, la següent proposta millora substancialment l'anterior.

Continuem circulant per la carretera, que ara és la B-220, fins un lloc (1) situat a prop del PK nº 3, sense cap indicació (41 31 13.20 01 24 09.85), on l'abandonem per l'esquerra.

Circularem llavors per un ample camí de terra, polsegós, perfectament transitable, seguint sempre intuïtivament per la pista principal.

Al cap d'uns 1.100 metres arribem a una cruïlla (2) de camins (41 31 38.22 01 24 38.61). Continuem pel camí de l'esquerra. Camí que és ben estretet, sols hi passa un vehicle. Les branques que el flanquegen, acaronen el nostre cotxe.

Al cap d'uns 500 metres apareix una cadena al bell mig del camí, barrant el pas. Deixem el cotxe aquí mateix i continuem a peu, uns quants metres més endavant, fins arribar a tocar l'edificació que busquem.

Per la nostra experiència, recomanaríem aparcar el cotxe al lloc assenyalat amb (2) i fer a peu la resta del camí, estalviant-nos tenir que anar després 500 metres amb marxa endarrere.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

“ Descripció

Ermita romànica de línees rústegues i senzilles amb porta adovellada. L'interior té volta lleugerament apuntada a un dels costats i dos arcs de mig punt al lateral d'una paret.

L'altar, de pedra, està sobrealçat. Hi ha un nínxol, d'època posterior (potser del s.XVIII) per a imatge. La coberta és a una vessant.

Notícies històriques

Es troba a frec del mas dels Farriols i a la partió de les comarques de la Conca de Barberà i l'Anoia; a la partió dels municipis de ell Prat i Santa Coloma de Queralt i a la partió de les províncies de Barcelona i Tarragona.