Dolmen de Llanera – Torà / Segarra

Situació: En terrenys de Llanera, entitat de població de Torà, vila i municipi de la Segarra.

Època: Neolítica

Protecció: Ho desconeixem

Estat: Tenint en compte l’edat que té, està impecable. Està considerat un dels dòlmens més importants de Catalunya.

Altres noms: Torre del moro (?), i/o el dolmen de la vila de Gola de Bous.

Accés – Visitat el 03/03/2013:

Procedents de Torà i circulant en sentit nord, per la carretera LV-3005 (Torà – Solsona), abans d'arribar a l’Hostal Nou, aproximadament al PK 17,600 prendrem una sortida a mà dreta situada a 41 55 03.51 01 27 38.18.

Seguirem (veure planell) fins arribar al lloc conegut com la Vila de Gola de Bous,

on aparcarem en un descampat disposat a l’efecte, ( 41 53 55 01 28 06 ) i tot seguit ens dirigirem cap a l’única casa que hi ha en aquest lloc: la Vila de Gola de Bous.

A partir d'aquí cal anar seguint la direcció que ens marquen uns precaris cartells indicatius

que, vorejant per la part dreta uns camps de conreu, ens dirigiran cap al dolmen.

Localització: N 41 53 55.2 E 01 28 32.8 – Altitud: 602 m.

Altres: De la pàgina web Generalitat de Catalunya - Pat.mapa, Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Març 2013):

En la carretera de Solsona a Torà, passat l'Hostal Nou, es troba el trencant que mena a Can Vila.

Un cop s'arriba a la casa, a uns 100 metres en direcció nord-est, hi ha un camp de conreu.

Vorejant aquest camp s’arriba al promontori on està emplaçat el dolmen.

El conjunt està format per tres estructures d'èpoques diferents: una sepultura individual, possiblement corresponent a una cista neolítica del tipus que M. Cura anomena Solsonià; la gran falsa galeria coberta envoltada per un mur a manera d'anell peristàlit que contraresta les pressions del "cairn"; i un túmul del bronze final, a la part posterior del "cairn".

La cambra està formada per 5 lloses de 1'75 metres d'ample, 4'60 metres de llarg i 1'90 metres d'alçada aproximadament.

El corredor, que no es diferencia de la cambra, fa 5'90 metres de llarg.

Entre el corredor i la cambra hi havia una porta de tipus de llosa perforada, de la qual se'n conserva la meitat.

La cambra està orientada est-oest.

El túmul, que mesura 24 metres de diàmetre màxim, està delimitat en el perímetre per lloses posades verticals i orientades cap el centre del dolmen.

El costat nord s'aixeca 1 metre per sobre del nivell del terra, mentre que al sud arriba a 3 metres.

Les pedres que formaven el túmul eren col·locades cavalcant una sobre l'altra, exercint la màxima pressió cap a la cambra funerària.

Context

Terreny erm. Petit promontori poblat de garrics i alzines i voltat de camps de conreu actualment en explotació.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Tot i que aquesta edificació prehistòrica NO està precisament a la vora del Castell de Llanera, les dues construccions estan situades al mateix municipi i comarca.

MAPA de situació del Dolmen de Llanera:

Segarra : Veure en un mapa més gran