Claustre de l’església de Sant Pere de les Puel•les – Terrassa / Vallès Occidental

Rosetons

Els rosetons muntats en el basament on descansa l'arcada són de procedència desconeguda. N'hi ha quatre d'originals i sis reproduccions - (Pat.mapa).

I T I N E R A R I

Situació: A Terrassa, una ciutat de la comarca del Vallès Occidental que, juntament amb Sabadell, n’exerceix la capitalitat. (Barcelona).

Època: Segle XIII – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Lliurament accessible. És tracta d'un fragment del claustre de l’església del Monestir de Sant Pere de les Puel·les, o de les Puelles, de Barcelona.

El claustre fou enderrocat el 1873 però se'n conserven deu arcs gòtics del segle XIII. A la nostra manera de veure, no deixa de ser curiós que aquestes restes es conservin en un carrer de la localitat de Terrassa.

A més, “Del claustre romànic se'n conserven tres arcs, amb capitells esculpits, al Museu Nacional d'Art de CatalunyaAltres fragments són a una finca particular de Sant Antoni de Vilamajor i al Museu Santacana de Martorell.” – Wikipedia.

Podeu veure fotografies d'aquestes restes a la pàgina web de Monestirs de Catalunya.

Accés - Visitat el 23/01/2015:

Dins de Terrassa, trobarem aquesta construcció al carrer Sant Ignasi, cantonada amb el carrer del Nord.

Al davant mateix hi ha un pàrquing, de pagament. Als voltants hi ha places de zona blava.

“ Descripció

Aquest fragment consta de deu arcs ogivals, d'un total de vint-i-cinc, sostinguts per columnes quatrilobulades i capitells decorats amb motius vegetals.

Els rosetons muntats en el basament on descansa l'arcada són de procedència desconeguda. N'hi ha quatre d'originals i sis reproduccions.

Al conjunt li fa de taló de fons un bloc de pisos de gran alçada i de construcció recent.

Notícies històriques

Aquest fragment és del claustre del Monestir de Sant Pere de les Puelles de Barcelona, destruït el 1873. Algunes parts d'ell passaren al Museu d'Art de Catalunya, al Museu Santacana de Martorell, Museu d'Art Castell-Cartoixà de Vallparadís de Terrassa i a altres col·leccions privades.

Antigament formava part del jardí de la Casa Alegre, avui desapareguda per la construcció dels blocs de pisos ja citats.”