Castell de Sort / Pallars Sobirà

Situació: A Sort, localitat i municipi de la comarca del Pallars Sobirà (Lleida).

Època: Segle XI - Gòtic - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmès. No és accessible lliurament. S'hi han fet obres de restauració - consolidació. Però, a data d'avui, al  davant mateix d’aquesta edificació, hi ha l'esquelet d’un edifici en construcció, aparentment sense que ningú hi treballi, que desvirtua completament la bellesa d'aquest castell.

Entre els carrers del castell i carrer de Sant Ot.

Altres: A la pàgina web Turisme Pallars Sobirà a l'apartat qué puc veure ? hi ha informació sobre el Patrimoni d'aquesta contrada.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya ens complau extreure la següent informació - (Febrer 2020):

"Descripció

Situat al cim de la població de Sort, ocupa un ampli espai tancat per tot un seguit de murs que delimiten un perímetre poligonal.

Del castell dels segles XI-XII només es conserva la façana de llevant, amb dues torres cilíndriques als extrems.

Adossat a aquest mur trobem la façana que formava part del palau gòtic des segles XIII - XIV, amb un portal adovellat a la planta baixa, una gran espitllera al seu costat i dos finestrals gòtics geminats de tres arcs lobulars, restaurats l'any 1984. Per sobre d'aquestes s'obre un ull de bou amb el marc bisellat.

En el mur nord s'alça una tercera torre, de planta semicircular allargada i un diàmetre més gran que la resta, identificada com la torre de l'Homenatge.

La gran torre de l'angle nord-est va ser reconstruïda l'any 2007.

Castell termenat i residència comtal.

El castell no es troba explícitament documentat fins al segle XIII, però el lloc i la vila de Sort s'associen estretament des del segle X a la família comtal del Pallars.

Els segles XIII-XV estan marcats per constants enfrontaments bèl·lics que afecten directament al castell de Sort i al Comtat del Pallars i finalment, en les darreries del segle XV, s'erigeix el marquesat de Pallars en favor dels Cardona, aliats del rei Joan II.

Aquesta família convertí el castell-fortalesa en palau entre finals del segle XV i principis del XVI.

Es desconeix quan va ser abandonat definitivament, però a mitjans del segle XIX s'establí el fossar municipal al clos del castell.

En els anys noranta es realitzaren intervencions arqueològiques centrades en l'excavació de la meitat sud-est del recinte, la qual cosa va permetre identificar estructures pertanyents a les successives modificacions patides pel castell des del segle XIII fins al XVII.

L'any 2005 es va excavar la torre nord-est del recinte per documentar la seva existència, donat que el projecte de rehabilitació del castell preveia la seva reconstrucció tot i que la seva planta no era visible en superfície.

Aquesta excavació va permetre documentar el tancament del recinte del castell per la seva cantonada nord-est i la totalitat de la planta de la torre, en forma de ferradura.

Aquesta torre fou construïda a les primeries del segle XVI i es va enderrocar a mitjans del segle XIX."

Pallars Sobirà : Veure en un mapa més gran.