Carrer del Càcul – Calonge / Baix Empordà

Situació: A Calonge, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XIII - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. Transitable, a peu.

Accés – Visitat el 01/11/2016:

Un extrem d'aquest carrer desemboca a la Plaça de la Doma. Per l'altra banda, accedeix a la Plaça de l'Ajuntament.

Localització: N 41 51 43.5 E 03 04 24.9 - Altitud aproximada: 32 m.

La posició de la icona al nostre mapa, és estimada. Hem mirat de situar-la propera a la Plaça de la Doma.

Aquest pas comunica el carrer Àngel Guimerà amb la plaça major de la vila.

És un carrer estret i fosc, cobert amb voltes, sostingudes per cinc arcades de pedra picada, sobre les que s'alcen les cases.

Els murs i les voltes han perdut els arrebossats i s'ha deixat la pedra vista.

Notícies històriques

El mot "càlcul" designa, en el parlar popular de la contrada, el conducte que fa de desguàs en els molins.

Possiblement el nom ve justificat per l'aspecte del carreró.

A la falta de documentació referida al carrer, Pere Caner considera la hipòtesi de que fos el centre del call calongí. Però el que sí sembla clar és que originalment era l'únic accés a la vila per la banda de migdia.

Calonge no ha estat mai fortificada, segurament perquè el castell era suficient refugi per a la població en cas d'atac, per això el carrer fins fa ben poc conservava elements defensius per tal d'emparar l'entrada.”

Altres - Calonge: Plaça de l'Ajuntament

Ens ha sorprès molt gratament veure unes obres d'un vell conegut, en Carles Arola, artista-pintor muralista, que omple de color i d'optimisme qualsevol racó.

Altres treballs d'aquest artista: