Capella de Santa Maria de Toudell – Viladecavalls / Vallès Occidental

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Viladecavalls, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment aparenta un bon estat. No ens hi hem pogut acostar, doncs aquesta església està edificada dins d'una propietat privada.

Altres noms: Capella de Santa Maria de Toudell o Taudell - (Pat.mapa).

Accés - Visitada el 07/03/2015:

Més a la vora de Terrassa, que no pas de Viladecavalls. Dins d'aquesta darrera població, a la zona industrial Can Tries.

Encimbellada dalt d'un turó, entre els carrers Ramon Llull i Narcís Monturiol, a tocar de la masia de Can Tries.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2015):

L'església de Santa Maria està adossada a la masia de Can Trias.

De l'antiga parròquia de Santa Maria de Toudell, se'n conserva part del mur meridional, el campanar, l'absis i una part de la teulada.

L'edifici és d'una sola nau coberta amb volta de canó i absis semicircular. La teulada és a dues aigües i la coberta de l'absis, també semicircular, es troba situada a un nivell més baix.

L'aparell de l'edifici és de pedra formant fileres de carreus més o menys ben escudejats. A l'absis s'hi pot veure una finestra d'arc rodó i pedres d'emmarcament. La tipologia del vano d'obertura és en esplandit.

Al mur de migdia, tocant l'absis, es pot contemplar el campanar. És de planta quadrada i té dos nivells de finestres i dues plantes. Les finestres geminades de la part inferior, d'arc de mig punt, estan actualment tapiades. El registre superior de finestres va ser malmès a les bandes est i oest en col·locar-hi les campanes. Les obertures nord i sud són geminades, amb la separació feta per una senzilla columna amb capitell trapezoïdal.

Notícies històriques

L'any 986, l'alou anomenat Toldello pertanyia a Sant Cugat. L'Església de Santa Maria es troba documentada l'any 1098 i la data de consagració és de 1112.

L'Església és esmentada per primera vegada l'any 1085 en un document de donació. Va ser una de les parròquies que formaven el municipi de Sant Pere de Terrassa.”

Curiositat: sembla ser que “El campanar es comunica amb la masia per mitjà d'un passadís subterrani” Wikipedia.