Capella de Santa Margarida de Vilaltella – Perafita / Lluçanès

Situació: A Perafita, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Lluçanès (Barcelona).

Època: Segle XIII – Romànic – (Patrimoni-Gencat).

Protecció: No hi consta -  (Patrimoni-Gencat).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants.

Accés – Visitada el 22/08/2016:

Circulant en sentit sud per la carretera BV- 4601, en un lloc d'aquesta via situat a 42 02 05.1 02 07 34.2, entre els PK 21 / 22, trobarem una sortida de la carretera, a la dreta, indicada – (Sta. Margarida de Vilaltella) que accedeix a un camí de terra.

La capella està situada a uns cent cinquanta metres de distància de la carretera. (¡ Ull a l’estat del camí !).

Altres: De la pàgina web Patrimoni-Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Agost 2016):

“ Descripció

Església d'una sola nau i antigament coberta amb volta de canó, amb absis semicircular i una finestra, vers a llevant, d'una sola esqueixada.

El mur està format per dues construccions perfectament identificables, la primera, romànica, és de pedra lleugerament regular, de mida mitjana i formant fileres, mentre que la segona és de pedres irregulars.

La construcció romànica sembla que queda enfonsada respecta la construcció del segle XVIII.

Edificada dins del terme del castell de Lluçà, en el lloc de Vilaltella i pertanyent a la parròquia de Sant Pere de Perafita, estava vinculada al Mas Heures.

Documentada per primera vegada el 1223 com a capella depenent de Sant Pere de Perafita.

Modificada al 1825 amb l'aixecament de 2 metres d'alçada els murs de la nau, contraforts del mur de tramuntana i recuperació de la volta que s'havia esfondrat.

A aquesta remodelació correspon també la construcció d'una sagristia avui desapareguda, al mur de migjorn i la remodelació de la façana.

Fins fa pocs anys aquesta capella es conservava en molt mal estat degut a l'esfondrament de la volta. Ara, però, gràcies a la feina realitzada per la gent de Perafita s'ha fet la teulada nova i refet l'aspecte de l'edifici. Anualment s'hi celebra un aplec.”