Capella de Santa Magdalena – Santa Maria de Merlès / Berguedà

És una edificació del segle XVI

Capella de Santa Magdalena – Santa Maria de Merlès

Capella de Santa Magdalena – Santa Maria de Merlès - Fotografia de l'interior, obtinguda introduint l'objectiu de la màquina de fotografiar a través del reixat que hi ha a la porta d'entrada.Capella de Santa Magdalena – Santa Maria de Merlès - Fotografia de l'interior, obtinguda introduint l'objectiu de la màquina de fotografiar a través del reixat que hi ha a la porta d'entrada.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Santa Maria de Merlès, població i municipi de la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat). Tot i així, a la pàgina web de l'Enciclopèdia Catalana, es diu: "La capella familiar de Santa Magdalena fou edificada el 1357 i es modificà el 1890."

Estat: Exteriorment presenta un relatiu bon aspecte, tot i que el lloc on està assentada, està molt descuidat, envaït per les males herbes. Hem aparcat al davant.

Altres noms: Capella del Roser de la Cortada - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 158/11/2014:

A tocar del PK nº 14 de la carretera BV-4406. També a tocar del cartell indicador de l’entrada (o sortida) de la població de Santa Maria de Merlès.

Molt a la vora de la masia La Cortada.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2014):

Capella de planta quadrada i coberta a quatre vessants.

Tot el parament de la capella està fet amb carreus grossos i regulars de pedra ben treballada col·locats a trencajunt. Els carreus que hi ha sobre la porta estan col·locats de forma escairada.

A la façana principal hi ha la porta, allindada, amb una motllura que ressegueix la part superior decorada en els extrems amb uns monstres estilitzats.

Per sobre la porta hi ha una cornisa que divideix la façana es dos meitats.

Notícies històriques

La data de construcció de la capella de Cortada dels Llucs és l'any 1557. A la llinda de la porta s'especifica que fou renovada l'any 1890: "JOAN CORTADA 1552 RENOBAT 1890".”

• De la pàgina web de l’Enciclopèdia Catalana, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2014):

Entre les masies d’aquest sector destaca la Cortada (també anomenada la Cortada dels Llucs).

És una gran pairalia documentada des de la baixa edat mitjana que fou reformada totalment al segle XVII i ampliada al XVIII.

La masia, edificada al segle XVII, és adossada a una torre quadrada medieval; reprodueix l’esquema tradicional i és tancada per un clos emmurallat.

La capella familiar de Santa Magdalena fou edificada el 1357 i es modificà el 1890.

Es tracta d'una construcció de planta quadrada coberta a quatre vessants, amb la porta orientada a migdia i impostes que reprodueixen temes de bestiari."