Capella de Sant Romà de Banat – Alàs i Cerc / Alt Urgell

I T I N E R A R I

Situació: A Banat, un indret i una masia del municipi d'Alàs i Cerc, a la comarca de l'Alt Urgell (Lleida).

Estat: Bon estat. Dins d'una propietat privada. No és accessible lliurament.

El dia de la nostra visita vàrem trobar-hi al propietari, el senyor Esteve, que va tenir la deferència de permetre'ns veure l'interior de l'ermita.

Des d'aquesta pàgina, de nou li donem les gràcies per la seva gentilesa i cordialitat.

Accés - Visitada el 30/03/2015:

Procedents d'Ortedó i circulant en direcció a Vilanova de Banat, en un lloc situat a 42 20 22.3 01 31 54.6, prenem una sortida del camí, indicada per anar a Banat, en baixada, que en ben poca estona ens porta al davant de la capella.

Remarca: La darrera part de l'itinerari detallada al mapa (Des de la icona de color vermell), no la tenim ben clara. No recordem si d'acord amb aquest mapa vàrem anar per dalt, o per baix. En qualsevol cas, sobre el terreny, no hi ha cap dificultat per interpretar el camí en aquesta part final del recorregut.

• Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya). ens complau extreure la següent informació (Abril 2015):

“ Descripció

Edifici religiós d'una nau amb absis rodó. Nau coberta amb fusta, cos preabsidial amb volta de canó.

La nau ha quedat reduïda a la meitat, però encara es conserva la part de la paret del costat de l'epístola i l'angle que formava amb el frontis.

Porta adovellada a la façana sud, finestra de doble esqueixada, adovellada en pedra tosca al mur sud.”

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació:

Descripció

Sant Romà de Banat és una senzilla capella que es troba prop de les cases, actualment deshabitades, del Masover de Banat, a 1.100 d'altitud.

És una petita construcció d'una nau i absis semicircular comunicat per dos plecs.

La nau és coberta amb encavallada de fusta i l'absis amb volta de quart d'esfera de la mateixa alçada, de manera que a l'exterior hi ha una unificada.

El mur de migjorn s'obren l'única finestra, de doble esqueixada, i la portalada refeta de grans dovelles.

El campanar d'espadanya d'un sol ull corona l'actual frontis de ponent.

A l'interior conserva la pica baptismal i la pica beneitera

• Des d'aquesta contrada es gaudeix d'unes vistes espectaculars ...

Aquest itinerari ha estat lloc de pas per anar a veure l’Església parroquial de Santa Cecília de Vilanova de Banat.