Capella de Sant Llorenç de la Fontcalçada – Sant Cugat del Vallès / Vallès Occidental

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Cugat del Vallès, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Accés - Visitada el 20/02/2015:

En terrenys de la masia de Can Ametller (Veure Google Maps). Actualment, aquest mas  és un restaurant.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2015):

Església d'una sola nau i absis.

De l'obra original resta el mur sud amb porta i finestra i la base de l'absis en forma d'arc de ferradura.

Els murs són gruixuts i a l'interior les parets són de pedra sense recobrir, també hi ha a l'interior una finestra tapada per la restauració que és de doble esqueixada.

A l'exterior es poden veure diferents tipus d'aparell emprats. A la façana nova s'ha utilitzat l'opus spicatum. Té un campanar d'espadanya. Damunt la porta d'entrada hi ha una làpida que fa memòria de la restauració del XVIII.

Notícies històriques

Capella que formava part d'un mas del qual consta documentació des del 1002. Es sap que les masies i les seves terres formaven part del monestir des de l'any 986 en que l'abat Oth comprà terres, cases,...situats en un lloc anomenat Fonte Calciata. Més tard formava també part de les propietats eclesiàstiques del monestir de Sant Cugat del Vallès segons la Butlla de Calixte II (1120)”