Can Torrents – Sant Boi de Llobregat / Baix Llobregat

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Boi de Llobregat, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Llobregat (Barcelona).

Època: Segle XV – Obra popular - Generalitat de Catalunya.*

La trobarem al carrer Hospital 7/9. Aparcament als voltants (que no és una tasca senzilla.)

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació - (Abril 2019):

Casa senyorial amb planta baixa, noble i golfes.

D'estructura inicialment cúbica presenta ampliacions al seu costat esquerre.

La teulada és de teula àrab a quatre vessants.

En els murs i finestres combina la pedra i el maó, tant a vista com arrebossats.

L'estil és popular amb certa dignitat, incorporant elements del gòtic tardà en les finestres lobulades dels extrems, i renaixentistes en la finestra esbocinada central.

Notícies històriques

Hi hagut per bastant temps un corrent d'opinió que mantenia que aquesta masia es va bastir sobre l'antic hospital medieval que donava nom al carrer.

L'historiador Santboià Carles Martí i Vilà va demostrar que el tal hospital va ser enderrocat totalment i que aquesta masia es va bastir de nova planta al segle XV, això sí, al lloc que el vell hospital ocupava i es va fer l'ampliació posterior.

A principis del segle XX va sofrir algunes ampliacions i restauracions, conservant del casal del segle XV i de principis del XVI la porta de mig punt amb dovelles i les finestres de pedra de Montjuïc.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), el següent text (Abril 2019):

“Can Torrents és una casa pairal datada del segle XVI i que ha conservat bona part de la seva estructura arquitectònica bàsica que reaprofita murs romans.

La finca, adquirida per l'Ajuntament de Sant Boi l'any 1996, fou condicionada per tal d'adequar-la a diversos usos: serveis tècnics del Museu de Sant Boi de Llobregat, Sala d'Exposicions i seu de l'Arxiu Històric Municipal.

L'any 2002 es feu una rehabilitació exterior amb la supressió d'alguns afegits i la recuperació d'elements que havien quedat emmascarats en antigues intervencions.

Amb l'obertura de la nova seu del Museu de Sant Boi, a Can Barraquer (març de 2011), segueix acollint els serveis tècnics d'aquest i continua sent la seu de l' Arxiu Històric Municipal que no experimenta cap canvi en quant al seu funcionament habitual.

Per rendibilitzar les instal·lacions de l'antiga Sala d'Exposicions s'hi ha traslladat tot l'equip administratiu, tècnic i responsable polític del Departament de Cultura de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.”

--> Can Barraquer

--> Can Torrents