Can Figa – Torrent / Baix Empordà

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


can-figa-torrent-100603_501

I T I N E R A R I 


Situació: A Torrentí, petit nucli disseminat del poble de Torrent (Baix Empordà) – Girona.

Època: Casa fortificada del segle XVII.

Estat: Fa la sensació d’estar abandonada o en qualsevol altre cas, està força deixada. No hi ha cap indicació enlloc. Aparcament al voral del camí d’accés.

Altres noms: Can Joanals.

Accés - Visitada el 03/06/2010:

Procedents de Torrent i circulant per la carretera GI-651 en sentit Sant Feliu de Boada, trobarem un lloc on la carretera s’estreny.

Passat aquest lloc, a mà esquerra hi ha un trencall (41 57 36.07 03 07 35.51) amb un cartell: Mas Carreras, per on continuarem.

Ens trobarem circulant per un camí sense asfaltar, on al cap d’uns cent, o dos-cents  metres, a l’esquerra, veurem l’edificació que busquem.

Localització: N 41 57 33.87 E 03 07 30.09 – Altitud: 45 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2013):

" Descripció

Edifici civil amb elements de fortificació o defensa.- Masia amb teulada de doble vessant, de dues plantes, amb façana principal encarada a llevant centrada per un finestral rectangular decorat amb motlluratges a l'ampit i damunt la llinda; la porta és refeta modernament en haver estat arrencada l'antiga, de mig punt i gran dovellatge.

Els extrems superiors d'aquesta façana -angles NE I SE de l'edifici hi havia segles garites defensives de les quals només es conserva sencera la del SE. Es cilíndrica amb coberta cònica, feta amb terrissa excepte el gran basament de pedra acabat amb una mènsula que té un cap esculpit. De l'altra garita queden vestigis del cos cilíndric.

A l'interior destaca la sala major, al pis, amb volta de llunetes; els baixos, originàriament destinats al bestiar i dependències, presenten voltes de pedra morterada. La construcció és de grans rebles desbastats travats amb morter; carreus angulars.

Notícies històriques

El veïnat de masies de Torrentí és a un km. Al N. del poble de Torrent. Aquest llogarret ja s'esmenta en un butlla del papa Benet VIII de l'any 1017 en la qual són confirmades les possessions de l'abadia de St. Esteve de Banyoles, entre d'altre les que tenia "inlocum quem dicunt Torrentilio vel infra ejus termines, in locum quem dicunt Torrrente vel Infra ejus termines".

-El mas de Can Figa és actualment més conegut amb el mom, d'origen més recent, de "Can Joanals, essent l'altre popularment molt oblidat. La porta adovellada, amb un emblema en relleu a la clau, fou venuda i es troba avui muntada en una de les edificacions d'estiueig de la gran finca dita "la Marineda", entre Calella de Palafrugell i LLafranc. El geògraf Joan Carandell, a l'obra citada escrita l'any 1936 i publicada el 1942, publica un dibuix -fet per ell mateix- amb l'epígraf "Torrentí s. XVII" en el qual s'hi representa la façana d'aquesta masia amb la portada adovellada al seu lloc i els dues garites conservades. "

  • Al costat d'aquest mas hi ha unes boniques cases amb jardí, amb uns gossos de ferotge aparença, força cridaners, que fan que la nostra presència aquí, no passi gens inadvertida.

Edificacions properes:

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Baix Empordà : Veure en un mapa més gran.