Església de Santa Maria de Monistrol – Rajadell / Bages

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


Església de Santa Maria de Monistrol – Rajadell

Església de Santa Maria de Monistrol – Rajadell

Església de Santa Maria de Monistrol – Rajadell

Església de Santa Maria de Monistrol – Rajadell

I T I N E R A R I 


Situació: En terrenys de Monistrolet, també conegut com a Monistrol de Rajadell, entitat de població de Rajadell, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XI, tot i que l'actual església “és una senzilla construcció rural del segle XIX a la qual s'hi va adossà una rectoria, ja està documentada des de l'any 1023. L'edifici del segle XIX destruí tots els elements anteriors de l'edifici romànic" - (Pat.mapa).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un bon aspecte. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Altres noms:

Accés - Visitada el  05/04/2014:

Havent esbrinat amb antelació les dades de situació d'aquesta edificació, vàrem observar que estava situada a tocar de la carretera C-25, tot i que l'accés s'havia de fer per un altre vial veí.

Donades les dificultats que a vegades comporta la circulació per les zones properes a aquestes grans carreteres, (Entre altres, a Google Maps, encara apareix en obres ...) vàrem encomanar a Sant TomTom la tasca de conduir-nos-hi.

I com en moltes (no totes ...) altres ocasions, aquest formidable estri, ens va conduir sense vacil·lacions al davant mateix de l'edificació buscada.

De totes maneres i resumint, diríem: Circulant per la C-25 en sentit Cervera, el navegador ens ha fet prendre la sortida del PK 126, i després girar a la dreta en direcció a Monistrolet.

Després de transitar una estoneta per una carretera en paral·lel a la C-25, ara en sentit contrari, ens ha fet passar per sobre de l'autovia a través d'un pont (41 43 50.3 01 45 42.6), on a l'altra banda ja hem vist el campanar de l'església que buscàvem.

Localització: N 41 43 46.6 E 01 45 36.7 – Altitud: 310 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2014):

“Descripció

L'actual església de Santa Maria de Monistrol o Monistrolet de Rajadell és una senzilla construcció rural del segle XIX a la qual s'hi va adossà una rectoria. L'edifici del segle XIX destruí tots els elements anteriors de l'edifici romànic.

És una església d'una sola nau, coberta a doble vessant i amb la porta al mur de ponent. El campanar es va construir a tramuntana.

Notícies històriques

L'església era situada dins l'antic terme del castell de Rajadell; pel topònim sembla que pogué ésser un antic monestir visigotic, o al menys de tradició visigòtica.

El lloc és documentat des del s. X i l'església de Sta. Maria des de l'any 1023 de la qual fou filial l'església de Sant Salvador de Vallformosa.

L'any 1280 són documentats els masos de Monistrol i desprès d'un greu despoblament al s.XIV i XV al 1553 són recomptats tres masos dins la parròquia de Sta. Maria.

 El lloc era propietat de la família Aymeric i Cruïlles que en tenien la jurisdicció Criminal.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:



Bages : Veure en un mapa més gran.