Torres del Fum i del Corn – Sant Feliu de Guíxols / Baix Empordà

torres-del-fum-i-del-corn-100306_501

torres-del-fum-i-del-corn-100306_503

torres-del-fum-i-del-corn-100306_541

Vista general: a l’esquerra, la torre del Fum. A la dreta la torre del Corn. Al bell mig, la Porta Ferrada.

torres-del-fum-i-del-corn-100306_524

Altra façana: a l’esquerra la torre de Tramuntana o dels reis, a la dreta la torre del Fum.

torres-del-fum-i-del-corn-100306_523

Torre del Fum.

torres-del-fum-i-del-corn-100306_538bis

Torre del Corn.

torres-del-fum-i-del-corn-100306_530

Recinte exterior.

torres-del-fum-i-del-corn-100306_533

Porta ferrada.

torres-del-fum-i-del-corn-100306_506

Arc de Sant Benet, portada barroca del monestir.

Situació: A Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) – Girona.

Època: Dues torres dels segles X-XI.

Estat: Ben conservades. Formen part del cos del Monestir benedictí fortificat fundat al segle X, sota l’advocació del màrtir Sant Feliu l’Africà, edificat sobre estructures anteriors d’època romana. És el conjunt arquitectònic més important de la ciutat.

Actualment el Monestir acull el Museu d’Història de la ciutat.

Accés - Visitades el 06/03/2010:

Situació del Monestir: a la plaça on desemboquen els carrers de L’Hospital i del Monestir, entre altres

Localització: N 41 46  48.79 E 03 01 35.54 - Altitud: 5 m.

Altres: De la pàgina web de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, ens complau transcriure literalment la següent informació:

“Monestir . Es fundà com a monestir benedictí sota l’advocació del màrtir Sant Feliu l’Africà.

És el conjunt arquitectònic més important de la ciutat, i el que de la mateixa manera l’identifica més.

La documentació trobada data de la primera meitat del s. X.

El recinte emmurallat tenia tretze torres i cinc portals dels quals es conserven actualment només dues torres i un portal.

Les muralles arribaven fins la rambla Vidal i tancaven el recinte per la placeta Sant Joan, el Passeig i el monestir.

L’any 1696 el recinte emmurallat fou destruït pels francesos de manera que actualment no se’n conserva pràcticament res.

L’edifici barroc del monestir data del s. XVIII és només una part del mil·lenari conjunt fortificat, on podem dir que es barregen tots els estils arquitectònics, des del preromànic fins al barroc; així doncs, és difícil esbrinar la funció de cada un dels seus elements.

Actualment, el monestir és la seu del Museu d’Història de la Ciutat.

La Porta Ferrada s. IX-X és l’element arquitectònic que resta en un dels costats del monestir, i està formada per tres arcs de ferradura sostinguts per quatre columnes cilíndriques d’un metre d’alçada aproximadament.

L’Arc de Sant Benet (1747) és la porta que està situada davant del monestir i era l’entrada al recinte del monestir benedictí.

Les torres del Fum (s. X-XI) i del Corn (s. XI) fan costat a la façana de l’església; la torre del Fum és de planta semicircular i és des d’on es feien senyals de fum quan el vigilant veia arribar l’enemic per la mar, i volia avisar el poble de la presència d’aquests.

La torre del Corn és de planta rectangular, i és des d’on es tocava el corn, també per avisar el poble de la presència dels enemics.

Sobre velles construccions, els monjos hi feren bastir l’església monacal (s. IX-XV).

La primera fase és d’estil romànic (s. IX-XIV).

Aquesta correspon al frontis de l’església i al primer tram de la seva nau.

El Crist, encara que és de procedència navarresa, també és romànic.

Durant els segles XIV i XV s’amplia l’església, és la part gòtica del temple que inclou la resta de la nau, el creuer, tres absis amb finestres amb arcs ogivals, voltes i claus de volta decorades.

La titular, amb Sant Feliu, és la Mare de Déu del Àngels”

• De la pàgina web Pat.mapa, Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Abril 2013):

" Descripció

La Torre del Fum es troba situada a la banda nord de la Porta Ferrada, formant part del conjunt del Monestir de Sant Feliu de Guíxols.

Les excavacions sota la torre van permetre localitzar la fonamentació d'un edifici de planta quadrada per l'exterior i octogonal per l'interior, juntament amb d'altres estructures emmascarades pel conjunt medieval.

Es tractaria d'un baptisteri o mausoleu d'una vil·la (similar al de Centcelles), que dataria dels segles V o VI.

A sota de la Torre del Fum es va identificar una construcció quadrada i l'aparició d'un mur de tradició romana d'est a oest en el que es reconeix part de la façana de l'edifici quadrat de planta exterior quadrada i interior octogonal.

Podria anar cobert amb cúpula sobre petxines, a la manera oriental.

No es pot trobar el centre de l'edifici, que indicaria la seva funció: de baptisteri si aparegués la seva funció, si aparegués la piscina baptismal, o d'enterrament si fos un sepulcre en forma de cúpula.

Pel que fa als materials, es van localitzar fragments de ceràmica Lucente i ceràmica de decoració estampada.

Al nord i a l'oest d'aquesta torre es van localitzar diverses sepultures d'època baix-imperial.

A 100 m de l'església es van trobar tombes de tègules, lloses i ceràmica sigillata clara D, i per tant es podria datar el jaciment cap al segle V o VI dC.

Context

A l'extrem sud-oest del nucli urbà de Sant Feliu de Guíxols, sota la Torre del Fum, que forma part del conjunt del Monestir de Sant Feliu de Guíxols."

"Descripció

La Torre del Corn es troba situada a la banda sud de la Porta Ferrada, formant part del conjunt del Monestir de Sant Feliu de Guíxols.

Durant les obres de restauració del monestir es va poder observar que aquesta torre està edificada damunt d'una construcció antiga feta de grans carreus rectangulars molt ben tallats (opus quadratum) completament diferents als que s'observen en la construcció de la torre.

Podria tractar-se d'una edificació tardoantiga que s'hauria de relacionar amb les estructures aparegudes sota la Torre del Fum.

Context

A l'extrem sud-oest del nucli urbà, sota la Torre del Corn, la qual forma part del conjunt del Monestir de Sant Feliu de Guíxols."

*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*

Baix Empordà : Veure en un mapa més gran.