Torre dels Encantats – Arenys de Mar / Maresme

Segons ens comuniquen en data 4/4/2018 es pot donar per errònia la informació que figura a la nostra pàgina de la Torre dels Encantats, referent a que aquesta construcció era la Torre nº 215 de la línia de torres de Telegrafia Òptica Civil del ramal Barcelona a la Jonquera.

“Comentarios:existe evidencia fotográfica de una torre de planta cuadrada en las inmediaciones del actual cementerio, en el turó de Caldes, cerca de Can Busquets.

Según cuenta Francesc Vila, en la década de 1960, estando la torre en bastante mal estado, un rayo acabó por arruinarla por lo que se optó a derruirla para evitar daños mayores.

Algunos autores identifican erróneamente dicha Torre Vella con la Torre dels Encantats, situada al lado Norte de la riera y que, debido a su fortificación, seguramente se utilizó para la línea del telégrafo militar."

Conservación: Desaparecida."

torre-dels-encantats-arenys-de-mar-071227_502bisblog

Si no anem errats, la torre que es veu en primer terme, coronada per una olivera, és la Torre Busquets (Caldes d'Estrac).

torre-dels-encantats-arenys-de-mar-071227_503bisblog

Situació: Al municipi d’Arenys de Mar – El Maresme (Barcelona).

Època: Segle XIII - Generalitat de Catalunya.*

• Modernament, durant el segle XIX, va ser utilitzada com a Torre de Telegrafia Òptica.  És la torre nº 52 de la línia de torres de Telegrafia Òptica militar, del ramal de  Barcelona a Girona, i també, al mateix temps,  la Torre nº 215 de la línia de torres de Telegrafia Òptica Civil del ramal Barcelona a la Jonquera.

Estat: Ho desconeixem.

Altres noms: "A Arenys se'n deia la "Torre de Caldes." -  Generalitat de Catalunya.*

Accés - Visitada el 22/12/2007:

Tot i que pertany al municipi d’Arenys de Mar, està situada molt a prop del nucli urbà de Caldes d’Estrac.

No ens ha estat possible acostar-nos-hi, doncs està situada dins d’un terreny cercat. Desconeixem si és lliurament accessible des d’Arenys.

En una altre ocasió ho esbrinarem.

Localització: N 41 34 18.42 E 02 31 49.21 (Coordenades extretes directament de Google Maps) – Altitud: 72 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació: (Abril 2018).

" Descripció:

Fortificació.

Obra del segle XIII, reformada el XV i envoltada d'una muralla el XVI.

Aquesta torre és del tipus de torre de guaita costanera, de les dites rodones, amb una avantmuralla circular emmerletada.

S'alça al cim del turó final d'un dels contraforts que cauen, perpendiculars sobre la costa, damunt la riera de Caldes d'Estrac, dins, però, del terme municipal d'Arenys de Mar.

El poblat ibèric del Puig de Castellar data de les darreries del segle V a.C.

S'extingí al començament del segle I a.C. Era dels més importants que es coneixen a la costa. Estava emmurallat amb carrers empedrats. S'han trobat restes d'una farga i foneria. També abundants objectes i peces de ceràmica.

Excavacions fetes per J.M Pons Guri entre 1949 i 1950; i 1956 i 1957.

Entre 1954 i 1955 la muralla fou renovada .

Es desconeix la raó del nom de la torre. Originàriament, tan sols era designada així a Caldetes. A Arenys se'n deia la "Torre de Caldes".

De la pàgina web de l'Ajuntament de Caldes d'Estrac, ens complau extreure la següent informació:

" La Torre dels Encantats pot tenir el seu origen a mitjan del segle XI.

Alguns autors creuen en la possibilitat que fos construïda a partir d´una fortificació que ja existia al segle XI.

En el segle XVI se li va adossar la muralla circular que encara avui la caracteritza.

Fou construïda amb els carreus del poblat ibèric - que es troba al mateix turó - pels castlans del castell de Montpalau perquè servís de límits del castell i del vescomtat de Cabrera. Les incursions de pirates turcs i barbarescos registrades durant el segle XVI obligaren a fortificar la construcció amb una muralla circular, amb bombarderes; bastida també amb les pedres del poblat preromà, prenent des de llavors la torre l'aspecte que ha conservat fins ara.  creuen en la possibilitat que fos construïda a partir d´una fortificació que ja existia en aquesta data. En el segle XVI se li va adossar la muralla circular que encara avui la caracteritza. Ja al segle XIX, es va utilitzar com a estació intermèdia de la xarxa de telègrafs  òptics.

El nom d´aquesta torre el determina una llegenda molt popular a Caldes, divulgada per J. Salarich.

Fa molt temps, els habitants de la població van començar a veure formes fantasmagòriques que passejaven pels voltants de la torre. Però aquestes aparicions no eren fantasmes, sinó que es tractava dels membres de l´escolta de la princesa  sarracènia Fàtima, que havia acudit a Caldes per curar-se d´una terrible malaltia. Fàtima baixava amb un seguici a prendre les aigües, vestint tots ells robes blanques que els hi hauria atorgat aquest aspecte misteriós i fantasmagòric.

Segons la llegenda, Fàtima coneixia les qualitats de les aigües de Caldes per la seva esclava Elionor, capturada per una expedició de corsaris que van saquejar la població. La seva bellesa va impedir que fos maltractada pels pirates i va ser atorgada com esclava a la princesa Fàtima, que patia de lepra. Els metges no trobaven remei a la seva malaltia i Elionor, que s´havia guanyat la confiança de la princesa, li va recomanar els banys termals de la seva població. Així va ser com Fàtima va viatjar fins a Caldes acompanyada d´Elionor i es van allotjar a la torre que quedava als afores de la població.

El tractament va resultar tot un èxit i la princesa no tan sols va curar la seva malaltia, sinó que també ca esdevenir una persona molt més afable, generosa i benèvola. Com a mostra d´agraïment de la princesa Fàtima  a Caldes, va conèixer un distingit ciutadà, Busquets, de qui es va enamorar i amb qui es va acabar casant. Busquets està vinculat a l´altra torre de vigilància, la Torre Busquets.

Avui aquesta llegenda esdevé un testimoni de les propietats de les aigües termals que des de temps passats han atret a molts visitants a Caldes d´Estrac.  Per recordar-ho, Fàtima i Busquets són actualment els personatges que representen els gegants de la població."

gegants fatima i busquets

Edificacions properes: Dins del terme municipal d’Arenys de Mar hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Maresme : Veure en un mapa més gran.