Torre del Telègraf – La Guíxola – Sant Salvador de Guardiola / Bages

És una edificació del segle XIX

Situació: En terrenys de Sant Salvador de Guardiola, vila i municipi de la comarca del Bages (Barcelona).

Època:  Segle XIX - (Patrimoni.Gencat). És la torre nº 25 de la línia de torres de Telegrafia òptica militar, del ramal de Barcelona a Manresa, i al mateix temps, també, la torre nº 29 de la línia de Manresa a Solsona.

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa. Lliurament accessible, però un notable fossat, que l'envolta completament, en dificulta l'accés. El fet d'estar força emboscada, i altres entrebancs que descriurem, ha fet que hàgim tingut moltes dificultats per localitzar-la.

Fotogràficament també ha estat una mica complicada. Els forts contrastos de llum i l'arbreda que l'envolta, no han col·laborat gaire, no ens han fet pas lluir precisament en aquesta treball...

Altres noms: Torre d’en Brunet - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el  23/11/2013:

D'entrada cal dir que, com en altres ocasions, des de casa mateix vàrem determinar a través del Google Maps la situació d'aquesta edificació. Vàrem prendre nota de les coordenades de destí i també vàrem precisar les coordenades des d'on pensàvem iniciar la ruta.

Vàrem iniciar l’itinerari en un punt situat a 41 40 25.05 01 47 07.02. Havent introduït aquestes dades al nostre navegador, no cal dir que aquest estri, ens va situar exactament al lloc desitjat, on hi ha una sortida de la carretera BP-1101, entre els PK 10/11, sense cap indicació.

I aquí hem  trobat la primera dificultat. Com es veu a la captura de pantalla de Google Maps, en aquest punt hi ha dos camins. Havíem planificat seguir el de dalt, (El camí de baix condueix a la Casa Nova del Brunet) però a l'hora de la veritat comprovem que no hi ha ni rastre, del principi d'aquest camí.

Motiu: pensem que algun laboriós pagès, deu d'haver arrasat amb el tractor, sense voler, aquest vial, augmentant, (legítimament ?)  d'aquesta manera la superfície cultivable.

En aquesta fotografia queda ben palesa l'existència del camí anterior. Si no, quin sentit tindria aquesta cadena barrant el pas ... al bell mig d'un camp de conreu ... ?

Hem deixat el cotxe aparcat aquí mateix, i seguint a peu, pel voral esquerra del camp, hem retrobat a l'altra banda, la continuació del camí. Un parell de pedres de bona mida, convenientment disposades, dissuadeixen d'intentar passar a qualsevol vehicle que s'hagués atrevit a arribar fins aquí.

Ara el camí que seguim, poc fresat, de tant en tant es fa fonedís, però seguint-lo intuïtivament, ens porta a un lloc situat a 41 40 24.28 01 47 22.17, on es repeteix la mateixa història: de nou el camí ha estat arrasat, però aquí la continuació, és ben visible a l’altre costat.

I ara ve la feina més delicada. Disposem de les coordenades de localització de la torre. També ens ajuda i força, la lectura del mapa de Google, on s’endevina, més que no pas es veu, la situació d'aquesta torre.

Però no ha estat gens senzilla la tasca de trobar-la. No hi ha la més mínima indicació, per arribar-hi, ni camí ben definit que ens hi porti. Cal seguir intuïtivament, caminant entre la vegetació, un imprecís i imaginari corriol, orientant els nostres passos en el sentit que ens ha proporcionat la visió del mapa, i fiant també en les lectures que ens facilita el nostre TomTom, rectificant la marxa quan trobem algun accident orogràfic que ens impedeix seguir el rumb (planificat ?).

Finalment l'hem trobat, i esperem que si alguna persona interessada fa servir les nostres modestes indicacions, també ho aconsegueixi.

I per acabar, comentar dues qüestions. Una vegada hem arribat a la torre, veurem molt a la vora un ample camí. Si estudieu el mapa, veureu que hi ha forces camins per la zona, però creiem que no n'hi ha cap que ens pugui fer servei.

Per altra banda, donar una referència que hem conegut, quan ja hem trobat la torre. Per la zona de la  dreta de la torre, hi discorre una línia elèctrica, que ens pot servir com a referència. La torre que busquem, es troba a la zona superior del terreny que trepitgem, a tocar d'un coll, des d'on es disposa de vistes a dues vessants, situació idònia per a una construcció d'aquestes característiques.

Altres:

• A la pàgina web Pat.mapa, corresponent a aquesta edificació,  tot i que la barra de direcció conté les dades (GAUDI_ELEMENTARQUITECTONIC_36846) d’identificació d’aquesta construcció,avui, dia 25 de Novembre de 2013, no ofereix cap tipus d’informació.
  • Remarca: Si normalment no caldria, per sabut, avisar als visitants de la problemàtica que comporta la possibilitat d'extraviar-se a la muntanya, en aquest cas cal recomanar estar ben a l'aguait de fixar-se per on passem, per poder retornar amb tranquil·litat.  No hi ha cap més perill que fer-se un far de caminar per retornar al lloc on hem deixat el cotxe.
  • Vegi's a continuació una fotografia d'un ple de l'Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola, celebrat l'any 2012, on s'aprova sol·licitar la declaració de BIL, rehabilitar-la i donar-la a conèixer. Seria molt bo aconseguir-ho ...

Font: Manresainfo.cat – Diari digital del Bages – 13/01/2012.