Torre del Pubill – La Vall de Boí / Alta Ribagorça

torre-del-pubill-barruera-120920_501

I T I N E R A R I

Situació: A Barruera, població capital del municipi de la Vall de Boí (Alta Ribagorça) – Lleida. Barruera és el poble central de la Vall de Boí i el que té més comerços, però no és el més habitat, ja que el superen Taüll i Boí.

Època: Segle XII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Aparenta un bon estat. Modificada. Perfectament mimetitzada amb les edificacions adossades, és difícil de descobrir. L'hem identificada tenint a la mà, com a referència, una foto d’en Pere Català Roca de l'any 1964. No és accessible lliurament. Cal aparcar a la part baixa del poble, a la carretera, i passejar a peu pels estrets i costeruts carrers del barri antic.

Accés - Visitada el 20/09/2012:

A Barruera, pujant pel carrer Major, uns metres abans de la casa del nº 28 (Avui dia, a la façana hi ha un cartell: Casa rural “Can Coll”), hi ha un trencall a la dreta, un carreró. Aquí hi trobarem aquesta edificació.

Altres: De la pàgina web  de la Generalitat de Catalunya*,ens complau extreure la següent informació (Setembre 2012):

“ Descripció

Gran torre quadrada a Barruera. A la part alta de Barruera, adossada a una casa dita del Pubill hi ha una torre quadrada, d'època indefinida que es pensa que podria ser una part del castell de Barruera.

Aquesta torre està en una cantonada està construïda amb pedra i té coberta a dues vessants. Presenta diferents obertures: finestres i un balcó.

La torre tenia una planta més que feia de colomer, ha estat rebaixada aquest segle.

L'escut de la porta també es va canviar de situació.

Pel davall de la torre hi passava un carreró en diagonal amb un arc a cada façana cap a llevant i migdia.

Notícies històriques

El primer esment de la fortalesa de Barruera, situada a l'entrada de la vall de Boí és de l'any 1171 en la deixa testamentària que fa Arnau Mir I, comte del Pallars Jussà a favor de Santa Maria de Mur.”

*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*

Alta Ribagorça : Veure en un mapa més gran.