Torre de Salipota – Súria / Bages

És una edificació del segle XIX.

Darrera part de l'itinerari. A l'esquerra, en mig dels arbres, s'intueix la torre.

Fossat.

Situació: A les afores de Súria (Bages) – Barcelona.

Època: Segle XIX. És la torre nº 28 de la línia de torres de Telegrafia òptica de Manresa a Solsona.

Estat: Malmesa. Està partida en dos. No té sostre. Són ben evidents les restes d’un ampli fossat que l’envoltava. Comparteix altures dalt d’un turó, amb una moderna torre d’enginys de telecomunicacions. Lliurament accessible. En cap moment del recorregut hem trobat la més mínima indicació. Ha estat clau per localitzar-la, la visió d’una senyera que oneja al costat de la torre.

Accés - Visitada el 01/11/2011:

Procedents de Manresa i circulant per la carretera C-55 en sentit Cardona, prenem la sortida d’aquest vial (41 48 33 E 1 45 41 – indicació: Súria sud) per entrar a Súria (On es pot visitar el castell de Súria i la Torre de la Pobla), i circularem llavors per l’anomenada carretera C-1410-a, la carretera “vella”, que travessa la població, fins arribar a un lloc situat a les coordenades 41 49 57 01 45 02, on hi ha una rotonda. Al bell mig hi ha una recreació de la figura d’un miner.

Prenem la segona sortida, travessem per un pont el riu Cardener, i a l’altra banda continuem per l’esquerra. Al final hi ha una altra rodona (41 49 54 01 44 54). L’abandonem per la segona sortida, que s’enfila amunt i es transforma en un camí de terra. La primera part del següent recorregut encara es pot fer amb un vehicle de turisme.

A continuació trobarem una sèrie de trencalls que tot seguit descriurem, obviant intuïtivament algunes petites desviacions:

Desviació: 41 49 57 1 44 51. Seguim per l’esquerra i amunt.

Desviació: 41 49 52 1 44 50. Seguim per la dreta i amunt.

Drecera: Arribem a un lloc situat a 41 49 49 1 44 41. A la dreta s’enfila un tallafocs. Per aquesta zona lliure de vegetació, hi ha estesa una línia elèctrica. És optatiu deixar aparcat el cotxe al voral de la carretera i fer a peu aquesta curta però empinada ascensió.

Si decidim continuar encara una mica més en cotxe, arribarem en ben poca estona a un lloc situat a 41 49 48 01 44 34, on hem de girar a la dreta. A dia d’avui hi ha un arbre amb una senyal, una equis, indicant a algú que no és el seu camí, però nosaltres continuarem per aquí, tot i que en aquest lloc sí que caldria plantejar-se de nou, l’oportunitat de deixar el cotxe al voral i continuar a peu, llevat que hàgim arribat fins aquí en un 4x4.

En qualsevol cas, la torre ja és força a la vora. Ens introduïm de ple al bosc. De seguida trobem una darrera desviació (41 49 49 01 44 31), en la que continuarem per la dreta. Seguirem una estona més amunt i arribem de seguida dalt del cim, on hi ha la torre. En aquest tram final del camí se’ns ha incorporat la “drecera” citada anteriorment.

Aquí es pot aparcar i girar el cotxe per disposar-lo per la baixada.

L’edificació, mig emboscada, està envoltada per un cercat de tela metàl·lica que algú ha tallat oportunament per diversos llocs, per tal de poder “tocar” la torre.

Localització: N 41 49 55 E 01 44 42. Altitud: 400 m.

Edificacions properes:

Altres: Al costat de la torre vella, també hi ha unes petites edificacions d'obra,  que fan companyia a una moderna torre de ferro farcida d'antenes de comunicació.

Informacions complementàries de l'ITINERARI

torre-de-salipota-111101-inici-itinerari-dins-de-suria-google-maps

Detall del lloc on iniciem l'itinerari, en una rotonda dins de Súria. Imatge extreta de GOOGLE MAPS i complementada amb anotacions manuals.

Vistes de la carretera C-55 des d'un lloc molt proper a la torre de Salipota .