Pont de pedra – Agramunt / Urgell

I T I N E R A R I

Situació: A Agramunt, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l’Urgell (Lleida). Travessa el riu Sió.

Època: Segle XIII - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Perfecte estat, encara es fa servir, tot i que és curiós: no és permés el trànsit de persones, sols és apte per a vehicles, no és compatible per a ambdós a la vegada.

El trobarem a l'Avinguda Catalunya / Plaça del Pou. Aparcament als voltants.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2015):

Pont de pedra situat damunt del riu Sió, canalitzat, que entravessa la vila d'Agramunt.

Originàriament, fou un pont amb dos ulls idèntics, però un d'ells actualment està tapat i gairebé no es percep; no és practicable.

Està format per dues grans arcades apuntades, rebaixades, les quals són unides per un tallamar divisori, de forma triangular, el qual li dóna un forma irregular el pont.

Està format per carreus de pedra, mitjans i petits, perfectament tallats de forma regular i disposats a filades. Com a coronament del pont hi ha una cornisa composta per grans maons de pedra rectangulars, de grans dimensions, disposats horitzontalment.

A sobre, resseguint la part superior d'aquesta cornisa de pedra, hi ha una barana de ferro forjat, col·locada en temps actuals.

Es conserva en bones condicions, a pesar que alguns dels carreus, sobretot el més superiors, estiguin deteriorats a causa de les inclemències temporals i/o climàtiques.

Notícies històriques

Aquest pont vell manté intacta la seva primitiva i poderosa estructura. Algú li ha atribuït origen romà, però, probablement es tracta d'una obra medieval.”

Altres

• Tot i l'aparent aspecte de placidesa que presentava avui el riu Sió, no cal oblidar que recentment va provocar una tragèdia en la que varen morir quatre persones d'edat avançada que estaven ingressades en una residència d'avis.

Pluges intenses i abundants provoquen fortes riuades, anomenades també rovinades - o rubinades.

La rovinada és una riuada en un curs d'aigua que està habitualment sec o gairebé sec i que només creix en dies de pluja.

Les rovinades són aigües denses, carregades de terra i de brossa de les lleres. També són aigües lentes, és a dir, que des que descarrega la pluja a la capçalera fins que arriba a les poblacions poden passar hores.

A Agramunt també hi podem trobar:

• Església de Santa Maria – A data d'avui està en obres.