Església parroquial de Sant Andreu – Òrrius / Maresme

Situació: A Òrrius, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme (Barcelona).

Època: Segle XI - Esmentada el 1023 i des del segle XIV figura com a sufragània de la parròquia de Sant Julià d'Argentona - (Pat.mapa).

L'edificació actual és del segle XVI.

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

La trobarem a la Plaça de l'Església.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2015):

L'església parroquial de Sant Andreu d'Òrrius està col·locada sobre una massís rocós.

L'actual edifici, fet damunt un d'anterior, és una construcció del segle XVI, amb estil gòtic tardà.

Consta d'una sola nau i capelles adossades, engloba una petita capella, ara baptisteri de l'època romànica coberta per una volta apuntada.

A la façana principal trobem un portal d'entrada amb unes columnes que la flaquegen i a sobre un frontó d'estil clàssic.

A sobre hi ha un ull de bou. Un dels carreus d'un contrafort té una inscripció gravada que diu "Plasa de la Constitucion" que dona de cara a la plaça principal d'Orrius anomenada de la constitució.

Notícies històriques

L'església parroquial de Sant Andreu és esmentada el 1023 i des del segle XIV figura com a sufragània de la parròquia de Sant Julià d'Argentona, fins que s'independitzà el 1579.

Des del punt de la jurisdicció civil, hi tingueren drets, almenys des del segle XIV, els senyors del castell de Burriac, però posteriorment Pere III concedí al senyor de la Roca del Vallès la jurisdicció total sobre Òrrius i depengué del municipi de la Roca del Vallès, fins a mitjan segle XIX.

"La Generalitat triga 20 anys a retribuir la troballa d'un tresor" ["El Periódico", Barcelona, 05/06/2001, quan la parròquia cobra nou milions per entregar un tresor de monedes]”.

En preparació.