Església de Santa Maria – Tàrrega / Urgell

F O T O S

Església de Santa Maria – TàrregaEsglésia de Santa Maria – TàrregaEsglésia de Santa Maria – TàrregaEsglésia de Santa Maria – TàrregaEsglésia de Santa Maria – Tàrrega

Església de Santa Maria – Tàrrega

I T I N E R A R I

Situació: A La Figuerosa, entitat de població de Tàrrega, població i municipi del mateix nom i capital de la comarca de l’Urgell (Lleida).

Època: Segle XI – Romànic - (Pat.mapa).

Estat: Molt malmesa. No té sostre. Inundada per les males herbes, és lliurament accessible.

Accés - Visitada el 31/05/2015:

Senzill de localitzar, tot i que no hi ha la més mínima informació: Al carrer Travessia de Sant Marçal. Al costat hi ha un parc infantil. A pocs metres hi ha una bàscula pública.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2015):

" Descripció

L'església antiga de la Figuerosa es troba del poble, a la banda de ponent de la travessia de Sant Marçal.

Adossada a la seva cara est i part de la façana nord hi ha l'antiga rectoria construïda en un moment anterior al segle XIX. La rectoria ocupa l'espai on hi havia hagut l'absis romànic de l'església (extrem est), desaparegut.

Estava formada per una sola nau rectangular orientada de llevant a ponent, on hi havia l'absis (ara desaparegut), a oest.

La seva coberta era de volta apuntada, tal com ho indica un arc que resta en peus que antigament comunicaria amb l'absis i que es troba integrat a la paret que limita amb la rectoria.

La façana principal es troba orientada cap al nord i al seu extrem oest es troba situada la portalada. És una porta dovellada de mig punt amb guardapols, dins d'un estil romànic cistercenc.

La portalada està feta amb blocs de pedra sorrenca amb alguns signes de picapedrer. A la cara nord encara resten quatre o cinc filades de pedra que sobresurten de la paret superior. Són pedres poc regularitzades i és la part que es conserva en millor estat.

Hi ha dos contraforts fets l'any 1795, fets amb el mateix tipus de pedra. Els altres murs estan bastant ruïnosos.

A l'interior es conserva un únic arc apuntat inserit dins de la paret, a més d'arrencament d'arc als laterals.

Antiga església de la que es conserven només parcialment les seves parets. Està adossada a un cementiri abandonat.

És de destacar la porta d'accés amb dovelles de pedra formant l'arc de mig punt. Està construïda amb carreus de pedra. És una obra romànica possiblement del segle XI.

Les primeres notícies documentals de la Figuerosa es remunten al segle XI.

En l'acta de consagració de l'Església de Santa Maria de Guissona datada el 15 de setembre de 1099, s'esmenta l'Església de la Figuerosa.

Aquesta església seria una edificació anterior al temple romànic i estaria situada en un indret diferent.

L'església de la Figuerosa es torna a esmentar el 1151 en la butlla del Papa Eugeni III i en el 1163 en la tercera consagració de Santa Maria de Solsona.

És difícil de determinar si les restes romàniques que es corresponen amb les esglésies de la Figuerosa esmentades el 1151 i el 1163.

A l'inici del segle XII, els esposos Mir Arnau i Sança feren donació de l'indret i de l'església de la Figuerosa a la Canònica de Santa Maria de Solsona.”