Església de Santa Maria de Querol – Montmajor / Berguedà

En aquesta fotografia s'hi intueix, més que no pas es veuen, les dovelles d'una porta, tapiada.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Montmajor, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona). A tocar de les restes del Castell de Querol. Aquesta església havia estat la capella d’aquest castell.

Època: Segle XII – Romànic – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Pura ruïna. Lliurament accessible.

Accés - Visitada el 06 i el 20/11/2015:

L'itinerari per accedir a aquesta església és el mateix que el que mena al Castell de Querol, com és lògic, i que tot seguit detallem:

• Abans de començar: A dia d'avui, ens hem trobat que quan arribem (*) a la darrera part del recorregut, el terra ja no és fàcilment transitable amb un vehicle de turisme. Si cal, podem acostar-nos-hi, fins que l'estat del terreny ens ho permeti, continuant després, a peu. Opinem que la distància, no és excessiva.
  • Des de Montmajor, hem introduït les coordenades de destí al nostre TomTom, duent-nos a terme, amb precisió. Després, sobre el terreny, hem anat anotant les diverses desviacions importants que hem anat trobant.

I ara, anem a detallar el camí:

Hem començat el recorregut a Montmajor, a la Plaça de l'Ajuntament (42 01 03.4 01 44 07), enfilant després pel carrer que al mapa de Google s'identifica amb el nom de Camí de Viver, circulant en sentit sud.

42 00 43.6 01 44 20.5 trobem una desviació, continuem per la dreta en baixada. Hi ha una indicació: Querol a 2,8 km. Encara continuem per terreny asfaltat.

42 00 18.4 01 44.37.5, deixem enrere, a la dreta, La Figuera i continuem recte, entrant ara a un camí de terra, d'uns 1800 metres de recorregut aproximat, al principi, transitable (*).

Finalment també deixem enrere el Mas Aubals, a l'esquerra i arribem al nostre destí. Aparquem el cotxe al voral de la carretera (41 59 30.6 01 45 03.9), i ens dirigim, a peu, a les minses restes del castell. L'església està al davant mateix, emboscada, protegida per un munt d'herbes i esbarzers, dalt d'una petita elevació, envoltada de terres de conreu.

1 - M A P A del itinerari que mena al Castell de Querol

2 - M A P A - Detall de la part final de l'itinerari que mena en primer lloc,  al castell de Querol i després a l'Església de Santa Maria de Querol

Localització: N 41 59 29.9 E 01 45 09.4 – Altitud – 598 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2015):

De les ruïnes de l'Església de Santa Maria de Querol solament quedava visible la capçalera.

L'edifici era d'una sola nau coberta amb volta lleugerament apuntada.

A la capçalera hi ha excavats uns nínxols fets amb dovelles d'arc apuntat.

A la paret encara hi ha restes d'arrebossat

Al centre de l'absis hi ha una finestra coberta amb arc de mig punt.

L'aparell és força gros, de blocs quadrats i polits, sense cap tipus d'ornamentació.

Una escletxa a la paret, amenaça seriosament la supervivència d'aquestes pedres

Santa Maria de Querol era l'església del Castell de Querol.

Actualment aterrat i del qual ben poca cosa en queda. Aquest castell era possessió de la família dels Bergà.

L'any 1309, Sibil·la de Bergà, permutà el castell, juntament amb altres del Berguedà, amb el Rei Jaume II.

És un clar exemple d'intent de recuperació del poder reial a la zona de Berguedà.”