Església de Santa Magdalena – Santa Coloma de Queralt / Conca de Barberà

I T I N E R A R I

Situació: A Santa Coloma de Queralt, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona).

Època: Segle XIV – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants, preferiblement al carrer Passeig de la Muralla.

Altres noms:  Antic Hospital de Santa Magdalena (Consell Comarcal de la Conca de Barberà).

La trobarem a la plaça que antigament era el pati d'armes del Castell de Santa Coloma de Queralt.

No es permesa la circulació de vehicles a motor en aquesta plaça.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2015):

La façana de pedres carrejades, amb cloquer de doble espadanya.

A la part baixada una gran arcada de mig punt amb reixa i una porta d'entrada central de ferro forjat.

També hi ha un escut de pedra de la família Requesens que foren els qui la traslladaren pedra a pedra al lloc actual (pati del Castell).

Pica d'aigua beneitera Semblen tres capitells aprofitats per fer de peu de la pica d'aigua beneïda. Estan semi encastat a la paret. Als capitells hi ha representades diverses escenes. Poden provenir de l'antiga capella del Castell o de l'antic hospital de Santa Magdalena.

Notícies històriques

L'any 1327 es fundà l'hospital i benefici o Confraria de la Santa Creu. El 1331 un tal Castellolí fundà el benefici de Sta. Magdalena coneguda des d'aquell moment com Església i Hospital de Sta. Magdalena.

La vídua d'en Pere de Queralt, Sra. Francesca, i el Carlà Guillem de Santa Coloma, donaren les franqueses perquè s'hi fes.

L'any 1922 l'Ajuntament subhastà l'edifici i fou adquirit per la Societat Cooperativa Obrera (Centre Republicà). L'any següent, 1923, el mateix Ajuntament cedí a la Sra. Josefa de Requesens, propietaris del Castell, la façana de dita església que es reedificà al pati del susdit castell i s'inaugurà el mes de març de 1925.”

“Descripció:

L'hospital estava localitzat primitivament al costat de l'església de Santa Magdalena, on actualment hi ha Cal Gassó, Cal Borràs i Cal Mensa.

Al 1922 la façana gòtica de l’hospital fou traslladada al pati del castell, on es pot veure actualment.

És una façana estreta, feta amb carreus de pedra picada i amb un gran portal d’arc apuntat tapat per una reixa de ferro forjat. A sobre hi trobem un òcul que no hi era a l’edifici original i està coronada per una espadanya de doble obertura.

Ressenya històrica:

El 1327 es va fundar l'hospital i benefici o confraria de la Santa Creu. El 1331 un tal Castellolí fundà el benefici de Santa Magdalena coneguda des d'aquell moment com a església i hospital de Santa Magdalena.

La vídua de Pere V de Queralt, Francesca i el carlà de la vila, Guillem de Santa Coloma, van autoritzar a la vila per adquirir censals per tal que es fes.

Segura explica que la confraria sostindria l'hospital amb les quotes dels confrares i amb els donatius o llegats que li fessin per aquest motiu. El beneficiat tindria cura d'assistir els malalts.
L'any 1922 l'Ajuntament va subhastar l'edifici, el qual fou adquirit per la Societat Cooperativa Obrera (Centre Republicà), de marcat caire anticlerical.

En veure-ho, Josepa de Requesens, propietària del castell, va sol•licitar a l’Ajuntament que li permetés traslladar-hi la façana gòtica que havia de ser enderrocada.

L'any 1923 la façana fou cedida a la propietària del castell i les pedres van ser numerades i bastides novament en el seu emplaçament actual, al pati del castell. La inauguració va ser el 19 de març de 1925.”

Dins el casc urbà de Santa Coloma, podem trobar:

Hi ha altres edificacions dins el mateix terme municipal.