Església de Santa Llúcia de Puigmal – Sant Joan de les Abadesses / Ripollès

Situació: En terrenys del terme municipal de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) – Girona.

Època: Segle XI – Romànic – (Generalitat de Catalunya).*

Protecció: BCIL – (Generalitat de Catalunya).*

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Altres noms: Antiga església parroquial de Santa Llúcia de Puigmal.

Accés - Visitada el 31/08/2012:

Procedents tant del sur (Ripoll), com del nord (Sant Pau de Segúries), i circulant per la carretera C-26, dins del casc urbà de Sant Joan de les Abadesses, en el lloc situat a les coordenades 42 14 03.73 02 17 21.16 hi ha una rotonda amb una sortida indicada per anar a Vallfogona del Ripollès i a la Collada de Santigosa, cap a on ens dirigirem.

Ens trobarem llavors circulant per la carretera GI-521. Entre els PK 5-4 d'aquest vial hi ha un trencall a mà esquerra (42 12 38.89 02 19 57.41), degudament indicat, per on continuarem.

Llavors ens trobarem rodant per un camí de terra, que no presenta cap dificultat, on al cap d'uns 4 km. arribarem al davant de l’església de Santa Llúcia.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació - Abril 2020:

Descripció

L'edificació actual consta d'una sola nau de planta rectangular, ampliada i amb un absis semicircular, coberta amb volta de canó seguit i de quart d'esfera, respectivament.

L'absis és llis, sense arcuacions, amb una finestra de doble esqueixada centrada, una cornisa senzilla i un sòcol que continua vist a la façana de tramuntana.

La porta i una finestra de doble esqueixada queden a la façana de migjorn.

L'aparell és fet de carreus i carreuons de mides diferents, segons els panys de paret, però tot i així es manté una certa unitat constructiva, llevat del campanar d'espadanya i del cos de l'extrem de ponent de la nau, que són de maçoneria.

Com a conseqüència de la restauració, l'estat actual de l'antiga església parroquial de Santa Llúcia de Puigmal és òptim.

La primera notícia referent a aquesta església és del 913.

En un document referent al monestir de Ripoll de l'any 890 és citat el topònim de "Pojomalo", tot i que segurament faria referència a l'ermita de Sant Vicenç de Puigmal, edifici actualment sense culte a la parròquia de Ripoll.

L'any 1167, Pere de Redorta, bisbe de Vic, va tornar a consagrar l'església que ha arribat fins els nostres dies.

Durant el segle XV, Santa Llúcia de Puigmal perdé la seva independència parroquial i passà a ser sufragània de l'església de Sant Joan de Vallfogona.

A les darreries del segle XIX passà a dependre de l'església de Sant Joan de les Abadesses.

“Aquest edifici situat al terme municipal de Sant Joan de les Abadesses és de planta rectangular amb una sola nau coberta amb volta de canó i acabat amb un absis semicircular cobert amb volta de quart d’esfera.

Els carreus de la seva construcció són força regulars però de mides diferents.

Cal destacar la porta que es troba en el mur sud; el campanar és d’espadanya i fou bastit durant les obres de restauració.”

Ripollès : Veure en un mapa més gran.