Església de Santa Coloma de Can Cabra – Castellar del Riu / Berguedà

Església de Santa Coloma de Can Cabra – Castellar del Riu

I T I N E R A R I

Situació: Al costat de la masia de Can Cabra, (Segle XVII), en terrenys de Llinars (o Llinars de l’Aiguadora), entitat de població de Castellar del Riu (Amb capital a Llinars), municipi de la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle X – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Dins d’un terreny de propietat privada. Exteriorment presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Hi ha un petit cementiri a la part del darrere.

Accés - Visitada el 18/11/2014:

Circulant per la carretera BV-4241 (Berga / Sant Llorenç de Morunys), en aquest mateix sentit, en un lloc situat entre els PK 19 - 20 (42 06 52.2 01 42 32.1), abans de creuar un pont per sobre del riu Aigua D’Ora, trobarem una sortida a mà dreta, indicada: Llinars. Per aquí seguirem.

Continuarem rodant per carretera asfaltada. Sobrepassarem, deixant-lo a la nostra esquerra, el Càmping D’Aiguadora.

Quan arribem a un lloc situat a 42 08 01.6 01 42 22.4, veurem una desviació molt pronunciada a l'esquerra, sense cap indicació, el camí s'estreny força, i enfilant-se, al cap d’uns cent metres, arribem a una esplanada de terra, davant de l’esglesieta, on aparquem.

• Distància total des de la carretera general: 2,4 km aproximadament. Tot el recorregut és asfaltat.
  • Durant el transit per la carretera BV-4241, a la vora del PK nº 18 hi ha una sortida indicada, que permet l’accés a l’església de Sant Serni de Terrers.
  • Quan la carretera entra a la província de Lleida, canvia les sigles i es transforma en la LV-4241. També canvia la numeració dels PK.s.
  • A dia d’avui, al mapa de Google, la situació indicada de Can Cabra, no és correcta.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2014):

“ Descripció

Església romànica d'una sola nau coberta amb volta de canó i rematada a llevant per un absis cobert amb una volta de quart d'esfera.

La porta d'entrada és al mur de ponent i es tracta d'un senzill arc de mig punt. Sobre aquest mur hi ha un campanar d'espadanya de dues obertures.

L'exterior és parcialment emblanquinat. Trobem altres edificacions annexes, totes elles voltades de planells de conreu envoltats de bosc.

Santa Coloma de Can Cabra o de Llinars és situada a l'antiga unitat territorial de la vall de Lord.

L'església era propietat del monestir urgellenc de St. Sadurní de Tavèrnoles i com a tal figura a l'acta de consagració de l'església monacal del 1400 (Sancte Columbe de Linars).

No va tenir mai la categoria de parroquial car no s'esmenta en la visita al deganat de la vall de Lord efectuada el 1312. Al s. XVIII era sufragània de St. Iscle i Sta. Victòria de Llinars de l'aiguadora, formant part de l'oficialat de St. Llorenç de Morunys.”