Església de Sant Serni de Terrers – Capolat / Berguedà

Església de Sant Serni de Terrers

I T I N E R A R I

Situació: Al costat d'una masia habitada, coneguda com a Can Terrers, en terrenys de Capolat, petita entitat de població dispersa i capital del municipi del mateix nom, pertanyent a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Estat: Desconeixem l'estat, doncs no hi vàrem entrar. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Altres noms: de la Torre o de Torrers - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 01/08/2011:

Procedents de Berga i circulant per la carretera BV-4241 en sentit Sant Llorenç de Morunys, una mica més endavant del PK nº 17 trobarem una desviació  -   (N 42 06 18.29 E 01 43 48.71) a mà dreta, indicada, per on continuarem.

Al cap de ben poca estona arribarem a la masia coneguda amb el nom de Torre de Terrers.

M A P A d'aquest recorregut

Altres: De la pàgina web de  Vikipèdia, ens complau extreure la següent informació (Agost 2013):

“ Descripció

Església romànica d'una sola nau i sense absis, ubicada entre antics plans de conreu voltats de bosc.

És de petites dimensions, de planta rectangular amb parament de grans carreus de pedra sense desbastar disposats en fileres.

Al mur de migjorn hi ha un cos afegit d'època posterior; al seu costat trobem la porta d'entrada, un arc de mig punt adovellat. Encara al mateix mur hi trobem una finestra de doble esqueixada alta i estreta.

Centrat als peus trobem el campanar d'espadanya de dues obertures, coronades amb arcs de mig punt adovellats.

La coberta és a dues aigües amb embigat de fusta i teula àrab, parcialment esfondrat.

L'interior era enguixat i pintat de blanc. La talla de la imatge de la Mare de Déu dels Terrers es conserva actualment a una casa particular.

Notícies històriques

En aquesta església es venerava una imatge de la mare de déu de Terrers, probablement del s. XIII, actualment conservada en una casa particular. La construcció, però, es considera del s. XII.

Actualment es troba en molt mal estat, la coberta s'ha esfondrat, l'interior està ple de runa i deixalles i a les parets hi ha humitats i esquerdes.”

Altres llocs interessants per visitar:

Altra forma d'arribar-hi seria anant primer a veure la Torre del Riu, a Castellar del Riu, itinerari “natural” per arribar després a aquesta església (veure mapa de Google).

D'aquesta manera podríem veure el Pi de les tres branques i el pla de Campllong.

El Pla de Campllong, que travessarem durant aquest itinerari, és un lloc de plàcida bellesa, digne de contemplar-lo poc a poquet …