Església de Sant Sadurní de la Marca – Castellví de la Marca / Alt Penedès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Castellví de la Marca, municipi de la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona).

La població, molt disseminada viu en petits nuclis i masies.

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: No és accessible lliurament. Donat que, exteriorment, sols es veu el campanar, no podem dir gran cosa. Per aparcar es disposa d'una petita placeta sense asfaltar.

“Estat conservació: dolent – Notes de conservació: Interiorment l'estat de conservació és ruïnós.”

Altres noms: Sant Sadurní de Castellví - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 20/07/2013:

La millor fórmula per arribar fins el lloc,  podria ser la següent: Introduir les següents coordenades: N  41 20 04.91 E 01 34 55.09 al nostre navegador.

Si no hi ha cap entrebanc, aquesta operació comportarà que apareguem al lloc assenyalat a la nostra pàgina web del castell de Castellvell de la Marca , com a inici del camí a aquesta edificació i zona d'aparcament.

L’edificació que ara busquem, l’església de Sant Sadurní, és al costat.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2013):

“ Descripció

L'església de Sant Sadurní es troba situada al peu de la muntanya del Castell, adossada a la rectoria i al cementiri.

És una església de tres naus, tot i que originalment en tenia només una, amb volta de canó i arcs torals, i un absis semicircular amb arcs cecs, bandes llombardes i tres finestres d'arc de mig punt.

La porta, lateral, és adovellada. La coberta és a dues vessants. El campanar, de planta quadrada, té coberta de pavelló i finestres d'arc de mig punt.

En l'actualitat el conjunt es troba abandonat.

Pica baptismal. Pica quadrangular amb els angles arrodonits i els laterals ondulats. Les parets són verticals fins als 30 cm de la boca on s'inicia la part concavada de base del vas. Creiem que deuria d'anar muntada sobre una peanya d'uns 40-50 cm aproximadament. És d'una forma molt poc comú i que únicament té paral·lels en terres del Penedès en la de Sant Jaume de Domenys. Actualment es fragmentada conservant-se tres trossos que composen la totalitat de la base i part dels laterals essent possible la seva reconstrucció, la qual cosa és molt recomanable per l’interès tipològic de la mateixa. La boca presenta una motllura formada per dos bordons contigus en la seva superfície plana i un altre de 5 cm que l'entorna en la part lateral. A 30 cm de la boca hi ha una sanefa de 5 cm d'amplada formada per un seguit de petites piràmides de 2,5 x 2,5 cm de base.

Notícies històriques

La construcció de l'església de Sant Sadurní de la Marca respon a tres etapes principals: durant els segles XI-XII fou bastida la primitiva església romànica d'una nau. Als segles XIII i XIV foren afegides dues naus més. Hi ha referències de la seva existència el 1066 fou consagrada el 1101. Van realitzar-se reformes els anys 1679 i 1879.

Pica baptismal. Aquesta pica és procedent de la primitiva església parroquial de Castellví de la Marca situada al costat del cementiri, on es conserven importants vestigis del primitiu temple romànic dedicat igualment a Sant Sadurní i que fou abandonat l'any 1927.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Juliol 2013):

“ Descripció

Església d'estil romànic d'una sola nau de planta rectangular i volta de canó amb arcs torals de mig punt.

L'absis es semicircular i és bastit amb carreus grans i regulars disposats en fileres horitzontals. A ran de terra té un sòcol de pedres irregulars.

Presenta una decoració de tipus llombard amb dues lesenes que defineixen tres sectors, en els quals s'hi troben, en cadascun d'ells, quatre arcuacions i una petita finestra adovellada de doble esqueixada amb mig punt.

La porta es troba a la façana S, és de punt rodó adovellada i amb impostes.

El campanar, de construcció posterior, és de planta quadrangular amb coberta de pavelló de quatre vessants. Els seus murs no mostren cap tipus d'ornamentació.

El segle XIII li fou afegida una altra nau, coberta amb volta apuntada, i encara una altra, al segle XIV, d'estructura gòtica, que comunica amb l'interior a través d'arcs formers de punt rodó.

Història

Degué ser construïda a mitjan del segle XI per tal de substituir la capella castellera de dalt del turó.

Aquesta església fou profanada al final del segle XI i el 1101 el bisbe de Barcelona, Berenguer Folc, consagrà de nou l'església sota l'advocació de sant Sadurní.

A partir del segle XVII es realitzaren força reformes.

El 1925, al quedar aïllada, s'optà per fer una nova església i restà tancada. Fou malmesa a la dècada dels anys trenta pels fets revolucionaris que es produïren.”