Església de Sant Pere de Tudela – Cervera / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Tudela, petit caseriu del terme de Cervera, vila i municipi i capital de la comarca de la Segarra (Lleida).

Protecció: No hi consta  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa. Tot i així, manté en peus les quatre parets, però no té sostre. No és accessible lliurament.

Al costat d'una de les parets, hi ha una tomba antropomorfa.

Edificada en una contrada d'una gran bellesa paisatgística.

Altres noms: Sant Miquel de Tudela - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 09/03/2013:

Iniciem l’itinerari a Sant Ramon. Circulant per la carretera L-324 (Sant Ramon – Tarroja de Segarra - Concabella), entre els PK 3 – 4 d'aquest vial, trobarem una desviació (N 41 44 0.13 E 01 19 24.25) a mà esquerra, sense cap indicació, per on continuarem.

Passarem pel bell mig d'un grup d'edificacions

i a la sortida continuarem (*) per una desviació que hi ha, a mà esquerra.

Llavors ens trobarem circulant per un ampli camí de terra, perfectament transitable. L’edificació que busquem aviat serà visible a la dreta, dalt d'un tossal.

Després de fer una volta considerable, arribarem a una zona, on hi ha cartells indicatius que ens dirigiran fins un lloc on una cadena barra el pas als vehicles

i un indicador ens dirà que cal continuar el camí a peu.

Aparcarem el cotxe aquí mateix (41 43 38 01 18 14). Des de la carretera general, fins aquí, hi ha una distància aproximada d'uns 2,5 km.

La següent part del camí,

no presenta cap dificultat i és fàcilment identificable per unes rudimentàries senyals, que ens condueixen a tocar de l’església.

(*) ITINERARI ALTERNATIU:

Si estudiem el mapa que facilitem a continuació, es veu que hi ha un camí molt més directe, el que transcorre per sobre del que hem proposat i que hem provat inicialment.

Però quan hem arribat quasi al final de l’itinerari, a tocar de l’església,  hem trobat en primer lloc una cadena que barra el pas als vehicles i un cartell que adverteix de que es prohibit el pas, doncs és una finca particular.

Una mica més endavant, el camí, es veu interromput per una porta d’entrada a un terreny, on al fons s’endevina una edificació. Un cartell adverteix que hi ha càmeres de vigilància, bla bla bla ... Hem preferit donar mitja volta i fer el recorregut abans descrit.

“ Descripció

Església d'una nau i absis rodó, de 7,2 x 14,3 m. La nau és actualment coberta per una volta de rajola però d'origen la coberta era de fusta.

Hi ha un arc preabsidal de mig punt. El parament està fet de filades de pedra polida. L'absis està decorat amb una cornisa de pedres trapezoïdals sense bisell i dues mitges columnes amb mòduls desiguals. Cada una té dues pedres treballades com carreu de parament corbat pel mig per a formar el mòdul corresponent a la columna. Les bases són pedres trapezoïdals d'angles arrodonits.

Tot el mur de l'epístola està sobre tres podis en escala, de 20, 40 i 25 cm d'alçada. A l'absis hi ha dos podis parcials que acaben en no res al mig de l'absis. Al frontis hi ha una porta del 1807, amb un interessant arc de mig punt monolític treballat a la cara inferior d'un paral·lelepípede. A l'absis hi ha una finestra de doble esqueixada i arc de mig punt monolític amb tota la pedra treballada tant a l'interior com a l'exterior. Al mur de l'epístola n'hi ha una d'una esqueixada i sortides rectangulars.

Sepulcre antropomorf La forma exterior és trapezoïdal i la interior antropomorfa. Les mides exteriors són 2,10 m de llargada i 76 cm d'amplada als peus i 70 cm al cap. Les mesures interiors són d'1,78 de llargada, 44 cm d'amplada i l'encaix del cap, arrodonit, de 33 m.

Hi ha un esglaó entre la fondària del cos i el cap de 4 cm, pel que la fondària del cos és de 26 cm i la del cap de 22 cm. La tapa és plana i només té decorat el cap.

Està situada paral·lelament al mur de l'epístola, separat un metre.”