Església de Sant Pelegrí – Biosca / Segarra

Situació: A les afores de Biosca, població i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XII – Romànic (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ben conservada. Davant per davant hi ha una edificació on hi viuen. A l’arribada ens han rebut un bon grapat de gossos cridaners, que han alertat degudament als habitants de la casa. No és accessible lliurament. Aparcament als costats.

Altres noms: Santuari de la Mare de Déu del Pla (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 02/03/2013:

Senzill de localitzar: Entre els PK 29-28 de la carretera C-451 (LV-3113, Biosca / Guissona), molt a la vora de la rotonda d'entrada a Biosca.

“ Descripció

Església feta de carreus, actualment només te la part central de la façana principal, una mica arrebossada i pintada de blanc.

La portada és d'arc de mig punt suportat per pilastres i un timpà amb un sèrie de cercles concèntrics. A cada costat d la portada , hi ha una espitllera. A sobre hi ha una rosassa amb la data 1855. A la part superior hi ha l'espadanya, d'una sola obertura.

A la façana oposada, hi trobem l'absis semicircular amb una obertura a l'exterior de mig punt.

A l'interior, hi trobem tres naus amb volta de canó. A la capçalera, on hi ha l'absis, s'hi troba un altar amb una imatge de la verge. Es troba situada a peu de la carretera de Guissona a Biosca, 1km abans d'arribar a Biosca.

Notícies històriques

La primera referència de l'església es troba en el testament de Ramon, castlà de Portell, jurat pels seus marmessors sobre l'altar de Santa Maria d'una basílica de Biosca.

L'advocació de Sant pelegrí té el seu origen a la devoció a aquest sant que difongueren els religiosos servents de Maria o servites.

Del segle XVIII es conserven uns goigs escrits en castellà en honor d'aquest sant. Segons la documentació, el nom de Santa Maria del Pla perdurà fins al segle XVII.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.