Església de Sant Joan del Galí – Vic / Osona

Situació: En terrenys de Vic, ciutat i municipi del mateix nom, i capital de la comarca d'Osona.

Època: “ ... malgrat tenir els seus orígens al segle XI, no conserva cap element de l'antic temple romànic, ja que fou renovada vers el 1697.” – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL – (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. Hem aparcat al davant. Al costat, situada dins d'una propietat privada, hi ha la Torre Vella del Mas Galí.

Altres noms: Església de Sant Joan de Sentfores – (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 03/08/2016:

Procedents de Vic, prenem la carretera C-154, carretera dels Prats de Lluçanès, (i en aquest tram, també anomenada carretera C-25 D), en direcció a l'enllaç amb la C-25.

Poc abans d'arribar a aquest enllaç, prendrem un trencall a l'esquerra (N 41 55 52.63 02 12 53.11), assenyalat amb un indicador per dirigir-se a Olost.

Passades unes corbes, a tocar del PK nº 3, prendrem una sortida a l'esquerra, indicada, que ens aboca a un curt camí sense asfaltar (41 55 55.6 02 12 34.6). De seguida veurem l'església.

M  A  P  A  de la darrera part de l'itinerari

Altres: De la pàgina web – (Patrimoni.Gencat)., ens complau extreure la següent informació - (Agost 2016):

Capella de nau única amb la capçalera sense absis.

Al mur nord de la nau hi ha una capella lateral adossada amb un campanar de torre que li fa d'espona, de planta quadrada, cobert a dues vessants i amb una finestra d'arc de mig punt a cada costat.

El portal d'entrada és orientat a migdia. Als peus del temple s'hi obren finestres.

L'interior és cobert amb volta quatripartita decorada amb blanc i gris. També hi ha una imatge de Sant Joan i alguna pintura al fresc en molt mal estat.

Al davant del portal d'entrada hi ha un sarcòfag esculpit amb baix relleus amb elements florals i unes construccions de tipus defensiu que recorden mas Galí. Construïda amb pedra vista. L'estat de conservació és bo.

Notícies històriques

L'església de Sant Joan de Riuprimer, malgrat tenir els seus orígens al segle XI, no conserva cap element de l'antic temple romànic, ja que fou renovada vers el 1697.

L'església ja existia al 1003 i fou considerada independent dels segles XII al XIV, per unir-se més tard com a sufragània de Santa Eulàlia de Riuprimer. Fou l'església parroquial de la quadra de Sant Joan de Galí, políticament autònoma fins que al 1840 s'uní amb Sentfores.

Actualment els habitants de les rodalies de Sant Joan pertanyen a la parròquia de Sant Domènech de Vic. Aquí només s'hi celebra culte per Sant Joan.