Església de Sant Genís de Gavarrós – Guardiola de Berguedà / Berguedà

Església de Sant Genís de Gavarrós – Guardiola de Berguedà

Església de Sant Genís de Gavarrós – Guardiola de BerguedàEsglésia de Sant Genís de Gavarrós – Guardiola de BerguedàEsglésia de Sant Genís de Gavarrós – Guardiola de Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: A Gavarrós, un petit nucli edificat, actualment deshabitat, presidit per l'antiga església, cap del que fou municipi de Gavarrós, actualment municipi de La Pobla de Lillet, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment es conserva més o menys be. Malauradament, l'interior, es presenta completament desmantellat.

No és accessible lliurament, tot i que en el nostre cas, vàrem trobar uns joves que estan portant a terme treballs d'arranjament per convertir l'antiga rectoria, en una casa de turisme rural.

Una de les noies ens va franquejar l’entrada a l’església. Des d'aquí, volem reiterar-li de nou el nostre agraïment i els nostres millors desitjos per portar a bon port la tasca que s'han plantejat.

• En primer lloc, permeteu-nos dues breus consideracions:

Com ja hem comentat en altres ocasions, planifiquem les descobertes des de casa mateix, amb l’impagable ajuda (impagable, de moment) de Google Maps.

I en aquest cas en concret, la planificació era senzilla:

Vàrem comprovar al mapa que des d’un punt situat exactament a 42 17 38.2 01 54 18.0, això és, un lloc de la carretera BV-4024 (Bagà – Coll de Pal), a tocar del PK 17, hi havia l'inici d'un camí, de terra, en baixada, amb un indicador: Xalet de Coll de Pal.

Es veia amb total precisió que el camí portava de dret a l’església que buscàvem, sense ni tant sols cap desviació.

Així doncs, un dia qualsevol, agafem el cotxe i som-hi.

Cent cinquanta quilòmetres després arribem al lloc d’inici i comencem a baixar ben ufanosos. Al cap de cent o dos-cents metres trobem una cadena al bell mig del camí que ens impedeix continuar motoritzats. Visca la Pepa ...

No cal dir que hi hem tornat un altre dia, amb un altre plantejament, el que tot seguit descriurem.

Preparant l'itinerari d'avui, a priori, sobre el planell, semblava bastant senzill. Des de la sortida, viatjant sempre amunt, i amb poques desviacions.

Com en algunes altres ocasions hem comentat, solem utilitzar força el nostre TomTom, que amb més o menys fortuna, ens porta a tot arreu.

Després, avui, ja sobre el terreny, tampoc és que el pobre TomTom es portés malament. Però de tant en tant, i també, com en altres ocasions, es perdia, es tornava boig, ens ordenava que donéssim la volta...

Més que res, perquè “desapareixien” durant una estona els camins del seu mapa.

Finalment, hi hem arribat i suposo que si algun animós lector de les nostres pàgines, s'hi atreveix, també hi arribarà sense problemes. Però, per si de cas, anem a detallar una mica el recorregut.

Situem el començament de la descoberta d'avui, en un lloc de la carretera B-402 (Guardiola de Berguedà / La Pobla de Lillet / Gombrèn), situat a 42 14 18.8 01 55 08.4 – a tocar del punt quilomètric nº 4.

Aquí hi ha l'inici d'un camí de terra, amb una indicació: Mina de petroli de Riutort. Per aquí continuarem.

Al cap d’uns 1.500 metres de distància des de la carretera, arribem a un lloc (42 15 05.7 01 55 19.7) on hi ha disposada i indicada, una petita zona d'aparcament dels cotxes dels visitants de la Mina de petroli de Riutort. Deixem la visita (molt interessant) per a una altra ocasió, i continuem amunt.

A 42 15 46.9 01 55 25.5, trobem una desviació. Hi ha una indicació: La Rectoria a 3,5 km. Continuem en aquesta direcció, per la dreta.

A 42 16 26.6 01 55 26.4, desviació: Continuem pujant per la dreta.

A 42 16 34.9 01 55 20.1, se'ns incorpora un camí per la dreta. Tenir-ho en compte a la tornada. Seguim recte i amunt. Hi ha un indicador: La Rectoria – 2 km.

A 42 16 50.9 01 54 36.1, desviació. Continuem per la dreta. Hi ha un indicador: Sant Genís 0,4 km. (La continuació per l'esquerra està tancada per una barrera).

Finalment, a 42 16 50.2 01 54 50.4, uns metres abans d'arribar a les edificacions, hem aparcat el cotxe en una raconada i ens hem dirigit a les cases, a peu.

A l'arribada, el comptaquilòmetres del nostre cotxe, que hem posat a zero al començament, marca ara un recorregut total de 6.700 metres.

Recorregut que hem fet sense cap problema amb un vehicle 4x4, utilització que recomanem.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2014):

“ Descripció

Església parroquial de Gavarrós. aquest és un edifici de planta basilical cobert a dues aigües amb teula àrab.

El parament és de grans carreus de pedra disposats a contrapunt, desbastats, disposats en fileres i units amb morter.

Està estructurat en una sola nau orientada a llevant; té un absis semicircular amb una finestra de doble esqueixada força estreta. Un fris de carreus de menors dimensions i acantallats corona l'absis.

Entre aquest i la nau hi ha un petit cos que modula la degradació. L'entrada, un arc de mig punt adovellat, està a ponent de l'edifici.

Notícies històriques

Les notícies documentals de St. Genís cal lligar-les a la història del seu castell i, per tant, a la baronia de Pinós i Mataplana, senyors del lloc.

El castell el trobem esmentat ja al s. XIII (1277) i els barons de Pinós donaren a diversos senyors, sempre amb l'obligació de fortificar-lo i fer-hi guaites (Rocham fortitudinem Roche de Gavarret).

La primera notícia documental és del 1295, quan R. de Vallespir, procurador general de les terres de Galceran de Pinós rebé per penyora de deutes durant cinc anys Gavarrós i la parròquia de St. Genís. El 1381 Gavarrós comptava tant sols amb onze focs.

Malgrat l'estructura general de St. Genís de Gavarrós és romànica, aquesta església patí transformacions durant el s. XVIII, època en que s'afegí una capella al costat de tramuntana i una sagristia a migjorn així com també s'enguixà l'interior. El 1765 també s'afegí una porta.”

Mina de petroli de Riutort