Església de Sant Climent de Coll de Nargó / Alt Urgell

esglesia-de-sant-climent-de-coll-de-nargo-110212_501

Situació: A Coll de Nargó, municipi de l’Alt Urgell (Lleida).

Època: Segle X - Preromànic / Romànic - (Patrimoni.Gencat).

ProteccióBCIN  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Restaurada. No és accessible lliurament. Aparcament al davant mateix.

Accés - Visitada el 12/02/2011:

Senzill de localitzar. Al PK 40 de la carretera L-511, Coll de Nargó – Isona. Al mapa de Google s’identifica aquest vial com a carrer Isona.

Localització: Situació: N 42 10 17 E 01 18 47 - Altitud: 560 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2013):

" Descripció

L'antiga església parroquial de Sant Climent és voltada del clos del cementiri, vora la carretera d'Isona i a tocar les primeres cases del poble de Nargó.

L'edifici actual fou construït a finals del segle XI o principis del XII al lloc d'una església anterior, de la qual es conserva la traça de la planta al costat de migdia i el campanar.

L'església és d'una nau, coberta amb volta de canó que recolza sobre arcs torals. L'absis, situat uns 50 cm per damunt de la nau, és decorat exteriorment amb arcuacions cegues i lesenes. La porta principal és a ponent, però hi ha un segon accés a migdia.

A l'interior, prop del presbiteri, un arc lleugerament ultrapassat dóna accés al campanar, adossat a la nau. El campanar és una construcció preromànica, no anterior al segle X, de planta rectangular i amb la base atalussada fins a tres quarts de la seva alçada. Al capdamunt del cos piramidal hi ha una finestra de ferradura a cada una de les cares. Tanmateix, alguna d'elles podria ser fruit de la restauració feta a principis de segle, en què es va refer també el darrer cos del campanar, coetani de l'església, amb una finestra triforada emmarcada per un parament d'arcuacions.

L'absència d'ornamentació a la resta del campanar contrasta amb la dels murs exteriors de l'església, decorats amb una sèrie d'arcuacions i lesenes.

La façana principal disposa igualment d'arcuacions, que segueixen la doble vessant de la coberta i que formen un parament rebaixat en el mur, sobre la portada, on hi ha una finestra cruciforme.

Notícies històriques

L'església fou aixecada a finals del segle XI o principis del XII al lloc d'un temple anterior, que podria correspondre a l'esmentat en l'acta de consagració de la Seu d'Urgell del 839, en l'improbable supòsit que aquesta sigui autèntica."

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Alt Urgell : Veure en un mapa més gran.