Església de Sant Andreu de Montblanquet – Vallbona de les Monges / Urgell

I T I N E R A R I

Situació: A Montblanquet, petita entitat de població de Vallbona de les Monges, poble i municipi del mateix nom, a la comarca de l’Urgell (Lleida).

Època: Segle XIII – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: La façana que dona al carrer Major, presenta un bon estat. Les altres façanes, no són visibles, i per tant, ho desconeixem.

Accés - Visitada el 16/01/2016:

La trobarem al carrer Major, segons es pot veure al mapa de Google. De totes maneres no hi ha d’haver-hi gaires problemes per localitzar-la. Sembla ser que en aquest llogaret, pràcticament tant sols hi ha dos carrers.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Gener 2016):

“ Descripció

Església d'una sola nau sense absis diferenciat i coberta amb volta de canó de perfil lleugerament apuntat.

L'absis és precedit per arcs presbiterals. Hi ha unes impostes que divideixen els murs laterals com una única i sòbria decoració arquitectònica del temple de clara inspiració cistercenca per la seva puresa i simplicitat de línees.

Té una teulada amb coberta a dues aigües. L'absis és llis i al seu lateral s'hi allotja la sagristia de reduïdes dimensions.

A l'extrem oposat de l'absis s'hi troba el cor. Exteriorment la façana s'obra a un dels laterals de l'església amb un arc de mig punt adovellat.

Per damunt d'aquesta senzilla porta s'hi obra un elegant rosetó de clara inspiració gòtica.

L'església té una última obertura a l'exterior amb una petita finestra oberta al bell mig de l'absis en forma de petit arc de mig put i doble esqueixada.

El campanar de l'església és d'espadanya.

1279-1280 L'església de Montblanquet ja construïda s'inclou en d'arxidiòcesis de Tarragona.”