Ermita de Santa Magdalena de Puigbarral – Terrassa / Vallès Occidental

Sense imatges disponibles

I T I N E R A R I

Situació: Dins del terme municipal de Terrassa, una ciutat de la comarca del Vallès Occidental que, juntament amb Sabadell, n'exerceix la capitalitat. (Barcelona).

Aquesta edificació està a tocar mateix del terme municipal de Matadepera

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL

Estat: Ho desconeixem, no hi hem arribat a tocar.

Altres noms: Ermita de Santa Maria de Puigbarral – (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 23/01/2015:

Quan hem arribat a la porta d'entrada a la finca de propietat privada on hi ha aquesta edificació, hi hem trobat un treballador que ens ha dit que sense la presència dels propietaris, no podíem entrar (Lògic ...).

Però per altra banda, també ens ha comentat que l'ermita havia sofert danys durant una recent tempesta i per tant, tampoc era gaire escaient veure-la en l'estat en que ara es trobava.

Havent preparat amb antelació la descoberta d'aquesta edificació, varem determinar plantar-nos en un punt situat a 41 35 29.7 02 01 13.9, on hi ha la fita del PK nº 0 de la carretera BV-1275 (Terrassa / Matadepera), per on vàrem continuar, en sentit nord, direcció Matadepera.

Ben pocs metres més endavant, havent arribat a un punt situat a 41 35 38.5 02 01 26.1 prenem una sortida a mà dreta, indicada, per anar a l'ermita.

Entrem ara a un camí de terra, transitable, que en un recorregut d'uns 500 m. aproximadament, circulant durant els primers metres en paral·lel, però en sentit contrari per on havíem vingut, ens situarà al davant de la porta d'entrada al terreny (41 35 23.7 02 01 37.2) on hi ha aquesta edificació.

Capella romànica d'una nau amb absis, arc triomfal de mig punt i dos arcs torals apuntats.

El sostre presenta embigat de fusta i teula àrab. Damunt l'arc triomfal hi ha espadanya, d'una sola obertura i de confecció posterior.

Presenta contraforts en el mur de migdia, bastits en èpoques posteriors i conservats en la restauració de la capella. Apareixen fragments d'opus espicatum a la façana i absis.

Notícies històriques

Construcció iniciada probablement el segle X, però documentada a finals del segle XIII, quan vivien a l'indret una comunitat de Deodonades que depenien del Monestir de Santa Maria de Terrassa.

L'edifici va ser restaurat per l'arquitecte Josep Maria Pratmarsó l'any 1956.”