Ermita de Santa Agnès – Aiguamúrcia / Alt Camp

Ermita de Santa Agnès – Aiguamúrcia

Part posterior: Aquesta esquerda a la paret, no augura res de bo ...

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d’Aiguamúrcia, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l’Alt Camp – (Tarragona).

Època: Segle XII - (Generalitat de Catalunya) – Romànic – (Generalitat de Catalunya - Enllaç trencat).

Protecció: No hi consta - (Generalitat de Catalunya).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 13/12/2014:

Per visitar aquesta edificació, cal dirigir-nos inicialment a un punt (41 22 24.0 01 25 42.8), una raconada (Mapa-1) de la carretera TV-2441 (Carretera de Santes Creus a Pontons), un lloc entre els PK 8 / 9, un paratge identificat amb el nom de Coll de l'Arboçar, on hi ha varies sortides.

Continuarem per una sortida indicada: Santa Agnès a 0,4 km./ La Portella 3 km / Selma 4,2 km (*). És un camí de terra, perfectament transitable.

A només uns cent metres, a la dreta, veurem un petit cartell enganxat a un arbre (41 22 23.8 01 25 46.3 ) que ens indica l'inici d'un camí, en baixada, que ens ha de conduir a Santa Agnès, al cap d'uns 300 metres.

Hem aparcat el cotxe al voral de l'ampli camí i ens hem disposat a continuar la ruta a peu. La durada d'aquesta darrera part de l'itinerari ha estat d'uns deu minuts de plàcida passejada, veient de lluny l'edificació que busquem.

Remarca:

• Fins i tot, si convingués, és  perfectament factible arribar als peus de l'edificació en un cotxe 4x4 ... però tampoc cal passar-se oi ?
  • Des d'aquest lloc (*) es pot arribar al Castell de Selma i al poble abandonat d'aquest mateix nom.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2014):

“ Descripció

Per accedir a l'ermita de Santa Agnès cal seguir la carretera TV- 2441 des de Les Pobles fins al punt kilomètric 8, al coll de l'Arboçar. Llavors cal trencar a la dreta i endinsar-nos en un camí de terra que condueix al cap de 500 m a l'ermita.

El jaciment en qüestió està situat al davant de l'ermita de Santa Agnés.

L'ermita, romànica i d'una sola nau, es troba al fons d'una vall que és solcada pel barranc de Mas d'en Prat.

La parada està ocupada per vinya recentment plantada. Els terrenys adjacents estan terrassats i també plantats de vinya. Durant la nostra visita varem localitzar material ceràmic en superfície de difícil identificació si bé en quantitat molt reduïda i concentrada en la part central de la zona delimitada en el mapa.

Context

L'ermita de Santa Agnés es troba enmig de camps de vinya recentment plantada, al fons d'una petita vall solcada pel barranc de Mas d'en Prat.”