Ermita de Sant Silvestre – Vallirana / Baix Llobregat

espereu…

Documentada des del segle X, a la llinda de la porta de l'actual edificació, hi figura una data: Any 1793.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Vallirana, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Llobregat (Barcelona).

Època: Segle X - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt malmesa. És accessible lliurament, tot i que un cartell informatiu de l'Ajuntament de Vallirana, prohibeix l'accés a l'interior, donat el perill que comporta el seu mal estat de conservació.

La lògica més elemental ens indica que cal adoptar aquesta precaució.

Les fotos que hem obtingut han estat preses des de la porta d'entrada de la edificació, sense traspassar la llinda de la capelleta.

La trobarem isolada, al bell mig del bosc, a l’extrem d’una clariana.

Havent planificat la descoberta des de casa, vàrem establir que el punt d’inici seria un lloc al final del carrer que a Google Maps s'identifica com a carrer Argentina - (41 22 14.8 01 55 57.2), a les afores, al sud de Vallirana.

Havent introduït aquestes coordenades al nostre navegador, aquest estri ens hi va conduir sense entrebancs. Arribats al lloc, vàrem aparcar el cotxe i ens vàrem disposar a continuar el camí a peu.

Aquí hi veurem una barana de fusta que durant uns pocs metres delimita per l'esquerra un camí de terra que baixa amb decisió, i per on continuarem.

Hi ha un indicador: Coll del Marge del Moro.

De seguida arribem a un pla. Al davant, enfilada, emboscada, ja veurem l'ermita.

Hi accedirem pujant a peu, per un camí on al principi deixem a la nostra esquerra la gegantina soca  d'un arbre que ha passat a millor vida,

i ens enfilarem per un evident senderol.

Des del cotxe fins aquí, a peu,  hem trigat cinc minuts.

Aquestes són les vistes que es gaudeixen des de l'ermita de Sant Silvestre

M A P A d'aquest itinerari

Localització: N 41 22 12 E 01 55 54.6 – Altitud: 201 m. La situació de la icona en el nostre mapa de Google és aproximada, donat que pràcticament no es veu l'ermita, sols s'intueix la posició.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Març 2017):

“ Descripció

La capella, que ha arribat fins als nostres dies, reformada considerablement en època barroca, és una construcció pobra, de nau única, però ja amb absis semicircular.

La precarietat de construcció d'aquest absis fa pensar que no fos cobert amb fusta ja que, a més, no s'hi veu cap inici de volta.

Sembla que sota els successius enguixats de l'absis podria haver-hi restes de pintures

La nau i el absis tenen un parament de maçoneria a base de pedres de diferents mides sense escairar, col·locades per filades horitzontals i unides per morter de calç i sorra.

La paret est de la nau, en canvi, té grossos carreus, que s'interrompen per donar entrada a l'absis

Cal dir, finalment, que l'àmbit de planta quadrangular afegit al sud de l'absis, que d'alguna manera ha originat la destrucció d'una part d'aquest, és una construcció posterior.

Notícies històriques

La capella de Sant Silvestre formava part del lot que Teuderic, bisbe de Barcelona concedí l'any 904 a l'abat de Sant Cugat.

D'aquesta manera es convertia en cel·la monàstica apèndix d'una casa més gran, la de la Santa Creu, i alhora depenent del monestir de Sant Cugat del Vallès

La datació de l'església hauria de situar-se vers la segona meitat del segle X, ja que en la donació a l'abat de Sant Cugat del Vallès s'esmenta la donació "ad restaurandum".

Però en aquest moment en què la documentació parla molt sovint d'aprisions de terres a l'altra banda del Llobregat, amb el que aixó comporta pel que fa al nombre de pobladors de la zona, se'ns fa molt difícil d'admetre que la restauració pogués dur-se a terme als voltants de l'any 904.