Ermita de Sant Martí de Mata – Mataró / Maresme

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Mataró, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme (Barcelona)

Època: Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat). És molt probable que sigui del segle X (Preromànica).

Accés - Visitada el 30/04/2015:

La primera part del recorregut és la mateixa que ens ha servit per acostar-nos a ---> l’ermita de Sant Miquel de Mata, i que tot seguit detallarem:

Hem iniciat l'itinerari d'avui a Mataró, en una plaça amb rotonda, que al mapa de Google s'identifica com a plaça de la Verema (41 33 27.2 02 27 17.5), prenent una sortida en sentit nord, indicada per anar a Sant Andreu de Llavaneres, sense arribar-hi. Ens trobarem llavors circulant una estona per la carretera BV-5031.

• A 41 34 06.8 02 28 17.2, girem a mà esquerra. Indicat: Sant Miquel, Sant Martí, Los Cedros. Circularem una curta estona  per un camí on les rodes del cotxe trepitgen asfalt i al bell mig del camí hi ha terra. Aviat trobarem al davant “Los Cedros”, continuem per l'esquerra. A partir d'ara ja rodarem per un camí de terra. Més tard un cartell ens dona la benvinguda al Parc.
  • A 41 34 09.2 02 27 51.2 trobem una desviació. Indicat: per la dreta aniríem a Sant Martí de Mata. En el nostre cas, girem a l'esquerra, per anar a Sant Miquel de Mata, situat a cinquanta metres. Hem aparcat al davant, en una esplanada.
  • Després d'una breu visita a Sant Miquel, continuem amunt pel mateix camí
  • A 41 34 17.0 02 27 40.8, desviació, continuem per l'esquerra indicat a Sant Martí.
  • Finalment, a 41 34 19.8 02 27 32.2 ens trobem al davant de can Flaquer. Aparquem al voral del camí i ens dirigim a peu cap a l'ermita de Sant Martí,  situada a l'esquerra, una mica enfilada i ben emboscada.
  • Recorregut total per camins de terra: aproximadament uns 1700 metres. Transitables amb algun bony de tant en tant.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2015):

Edifici religiós de planta rectangular. Exteriorment fa 6,5 m per 13, 5 m.

Una de les façanes laterals està protegida per contraforts, presenta la porta d'entrada dovellada i una petita espitllera oberta en un sol bloc de pedra, que és l'única finestra de l'edifici.

Està cobert per una teulada de dues vessants. En un extrem de l'edifici hi ha una petita espadanya.

La pica d'aigua beneïda és molt primitiva i senzilla, feta amb granet del país i amb l'escut barrat en relleu. És sostinguda per una columneta de la mateixa pedra.

L'altar és d'estil barroc, de proporcions reduïdes i pobre d'execució (1787).

Notícies històriques

Es reformà i consolidà l'any 1581, data indicada en un mur sobre l'altar. En aquest període també es realitzaren els contraforts exteriors.”