Ermita de Sant Joan de Mataplana – Gombrèn / Ripollès

Església i castell, davant per davant.

Vista de l'església des del davant de la porta del castell.

Situació: En terrenys del terme municipal de Gombrèn (Ripollès) – Girona.

Època: Segle XII – RomànicGeneralitat de Catalunya.*

Protecció: BCIN  - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Facilitem la següent informació per si fos vàlida també per visitar l'església o en qualsevol cas per demanar informació.

Tant el castell com l'església estan dins d'un recinte tancat. Però creiem que la visita a l'església, al menys exteriorment, es pot portar a terme juntament amb la visita al castell.

Altres noms: Església del castell de Mataplana.

Accés - Visitada el 26/02/2012:

Donat que aquesta edificació està situada a tocar del Castell de Mataplana, els invitem a visitar aquesta pàgina per conèixer la manera d'accedir-hi.

Altres: A l’Oficina de turisme de Sant Joan de les Abadesses ens han facilitat un fulletó: Romànic. Una volta pel Ripollès” (1) - (2), del qual ens complau extreure la següent informació (Setembre 2012):

“ Prop del castell trobem aquesta petita església documentada des del 1175, composta d’una nau coberta amb volta de canó i absis orientat a llevant amb una porta al mur de ponent coronada per un campanar d’espadanya.

Fou restaurada el 1618 i el 1859 i darrerament el 1969.”

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* que tracta conjuntament del Castell de Mataplana i d'aquesta ermita de Sant Joan de Mataplana, ens complau extreure la següent informació - (Desembre 2017):

Descripció

L'església de Sant Joan del castell de Mataplana es troba a la vall de l'Espluga, isolada, davant de les restes del castell del qual n'era era la capella.

És un edifici d'una sola nau trapezoïdal coberta amb volta de canó i absis semicircular ultrapassat amb volta de quart d'esfera, orientat a llevant.

La porta oberta a la façana de ponent és amb arc de mig punt i a damunt hi ha un campanaret d'espadanya.

Els murs són de carreus vistos, ben treballats a l'exterior, i l'interior ha estat repicat però resten visibles petits elements de decoració mural pintats al fresc.

Situada al costat de les restes del castell de Mataplana, n'era la capella.

Sant Pere de Mogrony juntament amb el seu castell, era propietat del Monestir de Sant Joan de les Abadesses.

El seu estil és romànic, i la seva supervivència pot ser deguda a la devoció i ús dels habitants dels masos propers.

Va ésser restaurada vers el 1970, i en l'actualitat depèn de Mogrony i té culte un cop l'any.

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *