Ermita de Sant Joan de Maldanell – Maldà / Urgell

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Maldà, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l’Urgell (Lleida).

Època: Ho desconeixem. No hem pogut  localitzar-la a Patrimoni.Gencat.

Protecció: Ho desconeixem. No hem pogut  localitzar-la a Pat.mapa.

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 24/01/2015:

Hem sortit de la població de Maldà, des d'una ampla plaça sense asfaltar (1)  que hi ha a la part del darrere de l’església de Sant Pere  (N 41 32 59.2 01 02 25.7), per un camí de terra, en baixada, perfectament transitable.

Ben pocs metres més endavant trobem una desviació (41 32 56.3 01 02 25.3). Continuem per la dreta (2). Hi ha un cartell indicatiu: Vallbona de les Monges / Llorenç de Rocafort. Deixarem a la nostra esquerra una casa i una granja.

Després, a 41 32 35.7 01 02 37.9, trobem una altra desviació. Continuem per l’esquerra (3) , en pujada.

Finalment arribem a una planura on podem deixar el cotxe aparcat. L'església està enfilada uns metres amunt, al davant nostre. Si es vol, encara es pot continuar en cotxe una mica més, fins el davant de l'ermita i aparcar-hi en una plana més petita que l'anterior.

Recorregut total per camins de terra: Uns 1.300 metres aproximadament.

Hem pogut localitzar molt poca informació d'aquesta edificació, amb prou feines, la següent:

• A la pàgina web Pat.mapa, no hi hem pogut trobar informació (Gener 2015).

• A la pàgina web de l’Enciclopèdia Catalana, hi hem pogut trobar la següent i minsa informació (Gener 2015:

“ Maldanell

Despoblat del municipi de Maldà (Urgell), situat davant el poble, en direcció SE, en un turó entre grans roques que domina tota la vall de la riera de Maldanell.

El despoblat formà, amb el cap de municipi, la baronia de Maldà i Maldanell.

L’antiga capella de Sant Joan de Maldanell es bastí de nou, segons projecte de l’arquitecte Daniel Gelabert i amb diverses aportacions, l’any 1981.

El 24 de juny s’hi celebra un aplec, que posa punt i final a les Jornades Culturals.”

• Finalment, i per tancar les dades referents a aquesta edificació, ens complau extreure de la pàgina web de l’Ajuntament de Maldà, el següent text (Gener 2015):

“ A l’antic poblat de Maldanell hi han trobat restes de gran interès arqueològic. Entre els materials trobats hi ha ceràmica neolítica, ibèrica, romana i medieval.

Cal pensar que al cim del turó hi havia el castell o la torre de guaita de Maldanell.

Hi ha restes d'un dolmen i unes sepultures excavades a la roca, amb gravats sobre algunes d’elles. Darrerament s’hi han fet excavacions sota una balma gegant i s’hi han trobat restes duna habitació medieval d'un edifici d’aparences monumentals que fan pensar en materials gòtics del segle XIII o XIV.

L’any 1981 l’antiga capella de Sant Joan de Maldanell va ser restaurada pels "Amics de Maldà" i amb aportacions dels veïns del poble.

Al segle XII Maldà era una poble voltat de muralles i tancat amb portals.”

• Altres: Aquesta manca de dades que “denunciem” s'ha complementat en que no teníem la més mínima idea d'on localitzar-la, ni tampoc teníem les coordenades de situació d'aquesta ermita.
  • Com en altres ocasions, hem trobat l’”angelet de torn”: un home de mitjana edat, que hem trobat a les portes d'un bar, a Maldà, ens ha donat les indicacions precises per arribar-hi.
  • Des d'aquesta pàgina, si per casualitat se'n entera, li donem de nou les gràcies.

Al poble de Maldà, hi podem trobar: