Ermita de la Mare de Déu de la Salut – El Papiol / Baix Llobregat

I T I N E R A R I

Situació: A la vessant sud del Puig Madrona, en terrenys del Papiol, vila i municipi de la comarca del Baix Llobregat (Barcelona).

Fem constar que hi ha una certa polèmica en situar aquesta edificació, bé al citat terme municipal del Papiol o al de Valldoreix, entitat municipal descentralitzada pertanyent a Sant Cugat del Vallès.

Època:Segles IX - X – Preromànic – Romànic  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ben conservada. No és accessible lliurament. Està situada en un entorn força acurat.

Altres noms: Santa Eulàlia de Madrona - Sant Pere i Santa Madrona - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 04/09/2013:

Com en altres ocasions, hem planificat l'itinerari des de casa. Hem determinat sobre el mapa de Google, unes coordenades que ens semblaven apropiades per l'aproximació.

Havent introduït aquestes dades al nostre navegador, com en la majoria de les vegades, ha resultat un èxit. Ens ha portat al lloc desitjat.

Aquest lloc és el situat a N 41 27 13.72 E 02 01 57.42), a tocar de les cases d'una urbanització. Uns metres més endavant, surt un ample camí de terra, indicat per anar a La Salut.

Com sigui que hi ha una cadena que barra el pas als vehicles, hem aparcat el cotxe aquí mateix (41 27 12.28 02 01 52.67), a l'ombra d'uns plataners i ens hem disposar a continuar el camí a peu.

Camí que no presenta cap més dificultat que la (relativa) pendent, sobre tot al començament, que fa esbufegar una mica, però que en qualsevol cas, en uns 20 o 30 minuts, tot xino xano, hem arribat al davant de l'ermita sense cap entrebanc.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

Aquesta és una església d'una sola nau amb tres absis semicirculars disposats en creu.

La part de ponent de la nau conserva l'aparell i dues finestres preromàniques.

La resta del conjunt data del segle XI.

La coberta és de volta de canó sostinguda per diversos arcs torals.

La porta, situada a migdia, és més tardana, possiblement de finals del segle XII; està resolta amb dos arcs dovellats i un timpà llis.

Les parets de l'antiga construcció preromànica eren més primes i foren reformades interiorment a la reforma romànica.

Elements preromànics Els pocs elements conservats d'època preromànica (a part de l'estructura de la planta) són dues finestres, una doble separada per una petita columna de capitell corinti i una altra finestra que va quedar mig tapada per haver-s'hi afegit posteriorment un petit contrafort que en tapa just la meitat.

Notícies històriques

L'església de la Salut del Papiol era l'antiga parròquia de Santa Eulàlia de Santa Madrona (documentada el 1060).

Fou parròquia fins el 1315 quan Jaume II, atesa la demanda de Galceran Despapiol (senyor del lloc i del castell), autoritzà el trasllat de la parròquia al nucli habitat que s'havia format vora el castell.

Llavors l'antic edifici va romandre com a capella rural sota l'advocació de Sant Pere de Madrona i al s. XVIII fou dedicat a la Verge de la Salut com a santuari.

Fou restaurada pel Servei de Conservació i Catalogació de Monuments de la Diputació.”