Castell de Blancafort – Cercs / Berguedà

Vista general, entorn.

castell-de-blancafort-110720_505

Situació:  Al terme municipal de Cercs (Berguedà) – Barcelona.

Època:  Segle XII.

Estat: Malmès. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 20/07/2011:

Comencem l’itinerari al lloc situat a les coordinades N 42.10424 E 01.83364, a la part alta de la ciutat de Berga, a la carretera BV-4241, Berga- Sant Llorenç de Morunys, on s’inicia la carretera BV-4242 amb destinació als Rasos de Peguera, a on ens dirigirem.

Aviat tornarem a trobar una altra desviació, (42.11139  01.83309) indicada per anar per l’esquerra cap al Santuari de Queralt, i per la dreta, per on continuarem, per anar a Rasos de Peguera. Circularem ara per la carretera BV-4243.

Entre els PK 0-1 d’aquesta carretera, trobarem un trencall a mà dreta, per on continuarem (42.11374 01.83078). Hi ha un ampli voral i un complert planell informatiu. Des d’aquí fins el lloc on aparcarem el vehicle, hi ha una distància aproximada d’uns 2,7 km. Circularem per una ampla carretereta sense asfaltar, a dia d’avui, perfectament accessible en vehicles de turisme.

Arribats al lloc situat a 42.12756 01.83466, deixarem el cotxe en un ampli voral de la carretera. Aquí hi ha l’inici de dues pistes de muntanya. Prendrem la de la dreta, perpendicular a la carretera, i que té barrat el pas als vehicles per una cadena. Hi ha un indicador de senderisme:  per anar a Cercs, Sant Jordi de Cercs i la Rodonella.

Ens posem les bambes i ens posem en marxa, a peu. Al cap de ben poc el camí es desvia a l’esquerra, en pendent. Cal continuar recte. Aviat el camí es dissipa entre l’herba. Cal continuar intuïtivament, recte.

Al poc, entre l’arbreda, durant uns instants, és visible la part de dalt de l’edificació. Arribats a tocar de la roca on a la part superior hi ha la torre, cal rodejar-la, i grimpar una miqueta, fins a trobar l’accés a la planura on hi ha la torre, envoltada per quasi tots els costats per uns alts espadats, que constitueixen una formidable protecció natural.

Localització: N 42.12933 E 01.83757. Altitud: 1.182 m.

Altres:Durant tot el recorregut no hem vist cap cartell indicatiu, llevat de la presència de l’edificació en el planell descrit anteriorment.

Agraïm al personal de l’oficina de turisme de Berga, les orientacions facilitades, que ens han permès arribar al lloc desitjat.

Informacions complementàries de l'ITINERARI.

Mapa orientatiu del camí a seguir, a peu, a la darrera part de l'itinerari.