Capella del Castell de Sant Martí de Riucorb – Sant Martí de Riucorb / Urgell

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Martí de Maldà, nucli de població i cap del municipi de Sant Martí de Riucorb, a la comarca de l’Urgell (Lleida).

El municipi es va constituir en 1972 al fusionar-se els antics pobles de Sant Martí de Maldà i Rocafort de Vallbona, amb els seus agregats del Vilet i Llorenç de Rocafort.

Època: Documentada al segle XIV - (Patrimoni.Gencat). No és accessible lliurament.

Estat: Exteriorment no presenta pas mal aspecte, ans el contrari, tot i que els merlets que coronen una paret d'aquesta edificació, li donen un aire una mica “estrany”. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 29/12/2015:

La trobarem accedint a la part alta de la població, al final del carrer del Castell, abans d'arribar a una edificació d'època moderna, coneguda familiarment com el “castell”.

Aconsellaríem aparcar el cotxe amb anterioritat i pujar a peu, trepitjant els vells carrerons i alhora, descobrint els portals de l'antiga Vila Closa.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2015):

“ Descripció:

Capella construïda amb carreus irregulars de pedra. A l'interior té cinc arcades d'arc de mig punt i la coberta és de volta de canó. La portalada és allindada del segle XVI. Aquesta capella està formada per diferents cossos constructius de cronologies diferents. Conserva un petit campanar d'espadanya. Al mur lateral esquerre hi ha quatre obertures en forma de finestres espitlleres.

Notícies històriques

Antiga capella propera al castell de Sant Marí de Riucorb. Construïda en una cronologia medieval, es tracta de la única església que es conserva de la primitiva vila closa de Sant Martí de Riucorb.

L'any 1605 va patir unes de les primeres reformes i és la data que trobem inscrita a la llinda de la porta d'accés.”