Capella de Santa Maria de la Sanabra – Santa Margarida i els Monjos / Alt Penedès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Santa Margarida i els Monjos, municipi de la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat al voral del camí d'accés.

Accés - Visitada el 20/07/2013:

En aquesta ocasió, no podem oferir-vos una descripció detallada de com accedir a aquesta edificació, donat que hi hem anat per un cantó i hem tornat per un altre, però circulant de forma intuïtiva pels diferents vials d'aquesta zona, tot i que hem arribat perfectament a tocar aquesta edificació.

Així doncs, sols podem recomanar una atenta lectura del mapa que teniu a la vostra disposició en aquesta mateixa pàgina, per tal de planificar convenientment la visita.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2013):

“ Descripció

L'església romànica de Sant Maria de la Sanabra és un edifici d'una sola nau amb absis semicircular i coberta de teula a dues vessants, sostinguda i molt ben conservats.

Situada al costat de la caseria de la Sanabra, constitueix un dels millors exemplars romànics del Penedès. A l'interior hi ha un fris i un arc toral que aguantava la volta de canó, ensorrada. La façana té un portal adovellat i un ull de bou, i l'absis mostra una finestra de doble esqueixada.

Notícies històriques

L'origen de la capella de Santa Maria de la Sanabra se situa al segle XII. A l'interior es conserven pintures del 1614. Actualment es troba abandonada i s'utilitza com a magatzem d'estris agrícoles.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Juliol 2013):

“ Descripció

Conjunt de construccions al voltant d'una masia. L'edifici principal és de planta quadrangular amb planta baixa, pis i golfes, coberta a dos vessants. El portal d'entrada és d'arc de mig punt dovellat i les finestres estan emmarcades en pedra. Les cantoneres són de pedra i a un angle de l'edifici hi ha un contrafort.

A una llinda de pedra dels finestrals hi ha esculpida la data 1674.

D'entre tots els edificis que hi ha al voltant de la masia el més interessant és la capella de Sta. Maria de la Sanabra.

Es tracta d'una capella d'una sola nau amb absis semicircular i coberta a dos vessants amb embigat de fusta. Els murs estan fets amb petits carreus de pedra.

A l'interior hi ha un fris i un arc toral que aguantava l'antiga volta de canó, que va ser destruïda i substituïda per un embigat de fusta amb teulada a dos vessants.

A la façana principal destaca la porta dovellada i un petit rosetó al damunt. L'absis té una finestra de doble esqueixada i el ràfec de la coberta és fet amb carreus motllurats.

Observacions: Els usos actuals són diversos: habitatge, agropecuari, i a la capella, culte ocasional.

Història

Les primeres referències al lloc daten de l'any 992 i 993. L'estructura gòtica data del segle XVII i la seva fesomia actual es deu a la reconstrucció feta l'any 1985. La capella es va construir al segle XII.”

En aquesta mateixa pàgina, hi consta que és de titularitat privada.