Capella de Santa Margarida de Viladepost – Castellnou de Bages / Bages

Situació: En terrenys de Castellnou de Bages, vila i municipi de la comarca del Bages (Barcelona).

Època:  Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament al davant.

Accés - Visitada el  02/02/2014:

Procedents de Balsareny, i circulant per la carretera BP-4313 (Balsareny / Súria) entre els PK 50/51 d'aquest vial, (més aviat a tocar del PK 51), trobarem una sortida a mà esquerra (41 52 08.89 E 01 48 08.00), indicant, entre altres, per anar al Puig de Viladepost, per on continuarem, trepitjant durant molt poca estona, un camí de terra, perfectament transitable, que ens conduirà al davant mateix de l'ermita.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2014):

“ Descripció

Capella rural d'una sola nau coberta amb volta de canó, amb absis semicircular a l'est. Aquest presenta una finestra de doble esqueixada.

La coberta és de teula àrab a dues vessants a la nau central.

Al mur de migdia hi ha un portal amb la data de 1646, any en que probablement es va construir sobre l'anterior edifici. Al mateix mur trobem una finestra refeta.

Al cantó de ponent s'alça un campanar d'espadanya de factura i característiques diferents a les de la resta de la capella. A sota seu s'obre una petita finestra de mig punt.

La construcció fou arrebossada exteriorment i enguixada en el seu interior. No destaquen ornamentacions.

Notícies històriques

Es considera que l'església de Santa Margarida apareix documentada des del 1205. Els anys 1294 i 1295 apareix esmentada Santa Margarida de Villa Porcorum, que es correspondria a la mateixa capella. Les reformes foren poques; només al 1646 es reconstruí el portal del mur de migdia i possiblement s'alçà el campanar d'espadanya, alhora que s'arrebossava l'exterior i s'enguixava l'interior.”

• Per contrastar i/o complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Febrer 2014):

“ Descripció

Ermita de petites dimensions, que té la coberta de dues vessants que desaigüen a les façanes laterals. Consta d'una sola nau rectangular, i es troba orientada a migdia. Per la façana de ponent, presenta una petita finestra de pedra carejada amb llinda d'arc de mig punt, i a la part del carener hi ha un campanar de cadireta que ha perdut la campana.

A la façana de migdia hi ha l'entrada, que consisteix en un portal de pedra carejada i de llinda plana, on hi consta la inscripció "1646". A la part superior d'aquest portal hi ha una rajola amb el número 13, que conserva de l'època franquista. També hi ha, en un dels laterals del portal, una petita finestra de pedra amb la llinda plana.

A la façana de sol ixent hi ha l'absis semicircular, al centre del qual hi ha una finestra de les mateixes característiques que la de ponent, és a dir, que és feta de pedra carejada amb llinda d'arc de mig punt.

El tractament del mur és a base de petits carreus disposats en filades regulars. Al ràfec es troba decorat amb una filera de tres rajols i teules ceràmiques.

A l'interior, davant de l'entrada hi ha a nivell del sòl una tomba amb una llosa que té inscripcions. Consta d'un altar-retaule senzill, que separa la sagristia, que es troba a la part de l'absis, de la resta de la nau. Tot l'interior es troba arrebossat i pintat de color blanc.

Ha estat restaurada recentment, pel que es va afegit arremolinat de pòrtland a la coberta de l'absis i entre els carreus dels murs.

Història

L'origen de l'ermita de Santa Margarida de Viladepost podria ser una capella dedicada a Santa Maria que apareix citada en la demarcació del Castell d'Argençola.

La primera notícia documental que es té de l'ermita data de 1205, quan apareix amb el nom de Santa Margarida de Villa Porcorum.

Al voltant de la segona meitat del segle XVII el portal fou canviat pel que veiem actualment, així com es va afegir el campanar de cadireta.

Actualment depèn de la parròquia d'Argençola, però antigament pertanyia a la de Ferrans.

A l'interior, hi ha un retaule-altar fet per la casa Barons de Sallent, de poca entitat artística.

Durant la guerra civil fou incendiada, del que encara hi ha restes a l'interior, ja que la tomba del seu interior, datada de 1705, i el paviment, van quedar malmesos. Ja a finals del segle XIII, apareix associada a la masia del Puig, que també es coneix com el Puig de Viladepost.”