Capella de Santa Fe de Vilagelans – Gurb / Osona

Situació: Al municipi de Gurb (Osona) – Barcelona.

Protecció: No consta.

Estat: Exteriorment presenta un bon estat. No és accessible lliurament.

El recorregut per arribar-hi, és exactament el mateix que ens ha portat al castell de Vilagelans:

L’itinerari proposat és el següent:

Procedents de Roda de Ter i circulant per la carretera C-153, en senti Vic, entre els PK 5-6, a mà dreta, trobarem un trencall (41 58 00 02 17 47) amb una indicació per dirigir-se a: Carboneres, El Pla de la Sal i El Pic.

Entrem-hi, i continuarem per una carretera asfaltada, sempre endavant, obviant fins i tot un clar trencall a la dreta, que es dirigeix a una gran casa.

Durant el curt recorregut, ja ha estat visible, al fons, la construcció que busquem.

Finalment una suau baixada a la dreta ens dirigeix cap al riu Gurri, que creuarem per un petit pont. A l’altre costat, seguirem per la dreta, ara per una carretera sense asfaltar. Altra vegada i molt més a la vora veiem de nou aquesta construcció. Un trencall proper, molt pronunciat, girant a la dreta, ens conduirà fins la porta d’entrada del castell.

La capelleta està situada molt a la vora d’aquesta porta.

Localització: N 41 58 35.53 E 02 1716.11 – Altitud: 474 m.

“ Descripció

Edifici religiós. Capella de nau única coronada amb absis semicircular. Està orientada amb l'absis a llevant i el portal es troba a la part de ponent, és d'arc de mig punt amb doble rebaix, amb un òcul al damunt i la façana es culmina amb un petit campanaret d'espadanya. L'edificació és arrebossada i emblanquinada. L'interior és cobert amb volta de canó i les parets són pintades. Es troba en un estat força bo de conservació malgrat que a tocar l'absis s'hi hagi construït una piscina.

Notícies històriques

Capella romànica dedicada a Santa Fe, existent ja al 1248 i situada a uns cinquanta metres del Castell de Vilagelans. Per bé que l'església conservi la planta romànica ha sofert moltes transformacions. Al davant de la capella hi ha una taula d'altar abandonada. “