Capella de Sant Feliu de Diana – Sant Jordi Desvalls / Gironès

I T I N E R A R I

Situació: A Diana, entitat de població de Sant Jordi Desvalls, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès (Girona).

Època: Segle XI  -Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

L’itinerari per arribar a aquesta església, és el mateix que ens ha portat a la

Des de Sant Jordi Desvalls (0) 42 04 15.2 02 56 51.4 hem enfilat la carretera GI-633 en sentit nord, fins el PK nº 7 d'aquest vial.

Després hem continuat per la carretera (*) que a Google Maps s'identifica com a carretera de Diana (1) 42 04 37.1 02 57 19.6, fins arribar a aquesta petita població.

Introduint les dades oportunes a GOOGLE Maps, ens confecciona automàticament el següent

(*) -  Detall de la sortida de la GI-633, tot i que perfectament indicada.

Localització: N 42 05 06.7 E 02 57 12.8 (2) – Altitud: 52 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Juny 2016):

Capella de petites dimensions adjacent a una casa, Can Jofre.

De planta rectangular amb una sola nau. Coberta amb volta de canó i teulada a doble vessant.

Els murs no presenten cap obertura llevat de la de la façana. Façana senzilla amb una estreta porta d'arc de mig punt dovellada, sobre la qual hi ha una finestra rectangular, també de petites dimensions.

La façana queda rematada per una espadanya d'un sol ull d'arc apuntat i com a colofó una petita creu de ferro.

L'interior es presenta sense cap ornament, murs arrebossats i emblanquinats igual que la coberta. A banda i banda de l'altar hi ha dos petits nínxols en el mur, els quals contenen escultures posteriors.

Se suposa que a la capella hi havia una porta d'accés a la casa adjacent, com ho demostra l'existència d'un gran balcó que tancava la porta per dins, el forat del qual encara roman. La porta que comunicava la casa fou suprimida i tapiada.

Al lloc on avui hi ha la capella havia existit un temple pagà dedicat a la deessa Diana.

La dedicació de l'actual església a Sant Feliu Africà, un dels sants màrtirs més antics venerats, fa suposar la conversió al culte cristià d'un temple pagà, tal com afirma l'arqueòleg Josep Mª Nolla.

Hi havia una ara d'altar que era un fragment de cancell esculpit en pedra amb relleu de tipus preromànic, d'època visigòtica que actualment es troba al Museu d'Art de Girona.