Capella de Sant Antolí – Monistrol de Montserrat / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A les afores del nucli urbà, damunt la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat, en terrenys de Monistrol de Montserrat, vila i municipi de la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XV  -  Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: No té sostre. Manté totes les parets en peu. Tant l’interior com els voltants més propers, estan lliures de vegetació invasiva. En qualsevol cas, presenta un aspecte millor que el d’una fotografia de l’any 1985. Lliurament accessible.

Accés - Visitada el  23/02/2014:

Procedents de Monistrol de Montserrat i circulant per la carretera BP-1121 en sentit Castellbell i Vilar, en un lloc situat a 41 37 21 01 51 18, entre els PK 3-2 abandonarem aquesta via per una sortida a mà dreta. Hi ha un cartell: Peixos Povill, flanquejant la porta d'entrada a les instal·lacions d'aquesta empresa.

A mà esquerra, hi ha l'inici d'un camí de terra, sense cap indicació. Aquí caldria valorar la possibilitat de continuar amb cotxe.  Els primer metres d'aquest camí ens haurien de donar informació al respecte.

Podrem continuar, si anem amb un vehicle 4x4, o aparcar i continuar a peu en qualsevol altre cas.

A continuació, transitarem uns cinc-cents metres per un camí de terra, acompanyats, per sobre dels nostres caps, per una línia de transport d'energia elèctrica, fins arribar a un punt situat a 41 37 10.70 01 51 31.90, on a la dreta, hi ha una discreta sortida del camí, que accedeix a una petita planura (*).

Al fons hi ha un gegantí exemplar de roure (Vegi's la minúscula figura de la persona situada als peus d'aquest arbre).

Aparquem el cotxe en aquest lloc, i ens disposem a continuar el camí, a peu.

Un camí, ben fressat, que comença als peus mateix del roure, primer en sentit una mica cap a la dreta i de seguida s'enfila.

Aquí veiem una mostra de dos trams diferents d'aquest camí.

Al cap d'uns cinc minuts, tot xino xano, arribarem a tocar de la capella.

Vistes des de la capella de Sant Antolí

Aquí veiem les vies de tren del FFCC.

Boniques vistes de la muntanya de Montserrat.

Altres vistes

(*) Remarca:

Si pel que fos ens passéssim d'aquí, hi ha un lloc d'aquest camí, molt proper,  (41 37 09 01 51 33), on hi ha dos pilons de color blanc que sostenen una cadena de ferro, que barra el pas als vehicles, abans d'arribar a una vivenda. Caldrà donar mitja volta i buscar el lloc anteriorment assenyalat.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2014):

“ Descripció

Construcció religiosa formada per una capella d'una sola nau coberta originalment amb volta de canó apuntada (avui està totalment ensorrada, i rematada per un presbiteri rectangular a llevant.

La façana s'obre a ponent i presenta una porta amb arc de mig punt adovellat rematat per una cornisa i amb una finestra d'arc de mig punt monolítica. La façana està coronada per un campanar d'espadanya.

Notícies històriques

L'església de Sant Antolí, situada dins l'antic terme de Monistrol de Montserrat, era una de les moltes ermites que sorgiren prop del Monestir de Montserrat i en els camins d'accés; l'església és esmentada l'any 1282; sembla ser que l'edifici fou modificat de nou al segle XV conservant l'esquema romànic primitiu.”

• Escut del prior Vilaragut, a Sant Antolí (Situat a la llinda de la porta d’entrada).

“ Descripció

Escut amb les armes de la família Vilaragut: tres faixes de color vermell sobre camp daurat. Està situat a la clau de l'arc d'entrada a l'ermita de Sant Antolí.

Història

En morir Joan d'Aragó, el papa Joan XXII nomenà prior de Montserrat Ramon de Vilaragut (1334-1348), monjo de Ripoll.

El nou prior donà al seu govern uns aires propis de gran senyor: continuà l'obra del pont de Monistrol de Montserrat i es féu construir en aquesta vila un palauet gòtic, féu uns claustres al davant de l'església de Montserrat i organità una capella dedicada a Santa Caterina a la planta baixa del campanar.

El prior va morir al Palau Prioral de Monistrol, víctima de la pesta negra, i fou sepultat a Montserrat, a la capella de Santa Caterina.”