Torre del Fargas – Riudoms / Baix Camp

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Riudoms, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Camp (Tarragona).

Època: Segle XVII – Obra Popular -  Generalitat de Catalunya *

Protecció: BCIL - Generalitat de Catalunya *

Estat:  Bo. Exteriorment es pot fer una completa volta al seu perímetre.

Altres noms: Torre del Fargues – Molí de Vent - Generalitat de Catalunya *

Accés – Visitada el 19/07/2018:

0Punt d’inici: 41 09 56.8 01 01 41.7  Com en altres ocasions portàvem estudiada la lliçó des de casa. Havíem determinat el punt des d'on començaríem la descoberta. Es tracta d’un lloc situat entre els PK 866 / 867 de la carretera N-420. A la vora hi ha una benzinera de Repsol.

Arribats al lloc, ens trobem que l’indret està en obres. Ara bé, maniobrant una mica aconseguim situar-nos exactament al lloc escollit: al començament del camí que a Google Maps s’identifica com a Camí del Molí de Vent, i per on continuarem.

A partir d’aquí, circularem per un camí de terra, transitable, on l'únic “perill” el representa la possibilitat gens remota de trobar-nos amb un altre vehicle de cara, amb els problemes de maniobrabilitat que comporta aquest tipus de terreny.

1 – A 41 09 26.8 01 02 37.5 aparquem el cotxe al voral del camí, sota les oliveres i ens posem a caminar en la direcció estimada segons  la darrera mirada que hem fet al mapa.

Però això no ha estat suficient. Ens ha calgut, com en altres ocasions, fer servir la nostre tauleta, aprofitant que en aquest lloc hi ha cobertura (GPS). És a dir, hem introduït a la tauleta les coordenades de destí. A continuació li hem demanat que ens senyalés la nostra posició.

Quan han aparegut a la pantalla les dues icones, ens hem posat a caminar. Quan les dues icones s'han ajuntat, hem arribat a destinació.

MOLT IMPORTANT.

Cal estar molt atents a refer el camí que ens ha portat des del cotxe a la torre. És molt fàcil perdre’s entre mig de l’arbreda.

Si us plau, preneu les precaucions necessàries.

Agraïments: Des d’aquesta pàgina saludem molt cordialment a en Josep Gañán. Ha estat la persona que ens va “descobrir” l'existència d’aquesta torre, a més d'alguns altres racons de Riudoms... Moltes gràcies.

2 - Localització: N 41 09 29.7 E 01 02 43.7 - Altitud: 179 m.

M A P A del recorregut.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Juliol 2018):

Estructura arquitectònica de planta circular, alçada amb paredat, a mode de torre.

A l'interior es conserven tres filades de forats per les bigues.

La porta que dóna accés a l'interior es troba elevada amb un esglaó, i està reforçada amb rajoles i una barra de ferro a mode de llinda, que no és original.

No hi queden restes de la coberta.

Notícies històriques

En un document del primer terç del segle XVIII (1720-1729), ja surt esmentat, com partida de terra, de la mateixa manera que un altre de 1885 relacionat una "partida nombrada Molí de Vent".

El molí està situat a dalt d'un suau pujol, en terres més aviat de secà, donada la seva alçària.”

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya. *

Altres llocs interessants de Riudoms :

Cal Gallissà

C/. Raval de Sant Francesc, 8 - N 41 08 18.4 E 01 03 12.1

FOTOS

Descripció

Edifici refet amb materials antics reaprofitats de la casa que hi havia anteriorment al mateix lloc. La reconstrucció va ser duta a terme per l'arquitecte anomenat Adell.

L'element més destacable són les finestres de tipus gòtic, del segle XVI o XVII. Originàriament, la finestra de la cantonada estava ubicada damunt de la porta principal. El mirador de la planta noble es va formar amb les dues portes que donaven accés al pati, i a un cafè que hi havia hagut a la planta baixa.

A les llindes hi ha decoracions amb escuts que porten ferradures de cavall.

Notícies històriques

L'edifici fou reconstruït als anys 50, aprofitant elements arquitectònics de l'antiga casa. Abans de la guerra Civil de 1936-1939 hi havia, un al costat de l'altre, un cafè i un cinema. Al "Cafè de Cal Gallissà" s'entrava pel Raval de Sant Francesc.

La Soleiada - Noucentisme.

Av. Josep M. Sentís, 22 - N 41 08 32.2 E 01 02 55.5

FOTOS

“Descripció

Casa senyorial situada abans als afores, a l'alçada de l'ermita de Sant Antoni, i l'altra banda de la carretera de les Borges, a l'hort de Xavier tocant al seu pinar.

El nom li ve de l'indret, molt assolellat. Actualment es troba envoltada per una urbanització, que li treu singularitat.

Casa d'estil colonial de dues plantes, amb moltes finestres i miradors, i una porxada sostinguda per tres columnes de pedra artificial que dóna accés al jardí.

A un extrem de l'edifici s'encimbella una torre, amb l'àtic ple de finestres, dues per un costat, amb vidres de colors, teulada a dues vessants, rajoles blaves i vermelles, que li donen un aspecte característic.

Al mur principal de la torre hi ha un excel·lent mosaic de Sant Antoni i un rellotge de sol.

El xalet, o residència, fou construït per un indià que va retornar al poble.

En els darrers anys ha estat alterat el seu entorn i ha estat posada a la venda.

L'eixample del poble en aquesta direcció ha creat una mena d'urbanització que afecta al seu entorn per la banda del poble.

Durant un temps s'havia pensat en destinar aquesta mansió com a museu municipal, per a salvar-la de l'enderrocament.

Riudoms

FOTOS