Torre de Sant Joan – Amposta / Montsià

torre-de-sant-joan-amposta-080208_501

Situació: Al municipi d'Amposta (Montsià) – Tarragona.

Època: Segle XVI - Generalitat de Catalunya.*

Protecció - BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Molt malmesa. Lliurament accessible.

Accés - Visitada el 09/02/2008:

Aquesta edificació es troba dins del mar, a la badia dels Alfacs. Ens ha donat instruccions per trobar-la un anònim habitant del Poblenou del Delta.

Per arribar-hi cal anar per la carretera que va del Poblenou  a la bassa de la Tancada (Carretera de les Salines). A uns 1.600 m. aproximadament de la sortida del Poblenou, trobarem un pont (40 38 49 0 42 25). Abans de traspassar aquest pont, a mà dreta, arrenca una carretera sense asfaltar que en uns 400 metres de recorregut ens deixarà, a l'esquerra,  al costat d’una resclosa, i una porta de ferro, que barra la continuació d’aquesta carretera .

Aquí mateix aparcarem  - 40 38 33 0 42 27.

Continuarem creuant aquesta porta pel costat exterior – sense problemes – i a peu, seguirem per aquesta carretera sense asfaltar.

A la fi d’aquesta carretera, continuarem caminant recte, per la cresta (l'espai d'un pam d'alçada) que separa dos camps d'arròs contigus (*).

Al cap d’'uns 10 minuts arribarem al final dels camps, i ja veiem l'edificació, al davant nostre, dins del mar. Però encara hi ha una dificultat afegida, amb la que no comptàvem:

Un canal de desguàs ens impedeix l'accés a la platja. Caminem una mica cap a la dreta i trobem un tauló de fusta que de manera força precària ens permet l'accés a l'altra banda, a tocar de la sorra de la platja.

Finalment travessem un camí d'uns 100 metres de pedres cobertes de verdet per la humitat de l'aigua, on cal estar molt atents a no relliscar, fins arribar a tocar aquesta edificació.

(*) En temporada de conreu de l'arròs, amb els camps coberts d'aigua, potser no deu ser massa del grat del pagès propietari dels terrenys que caminem per aquesta cresta, doncs la podem malmetre, a més de que també podem caure a l'aigua. Així doncs, caldrà informar-nos primer de l'oportunitat de la visita o bé mirar de trobar un altre itinerari.

Localització: N 40 38 06.95 E 0 42 26.91.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya ens complau extreure la següent informació - Desembre 2020:

Descripció

Torre situada al fons del port dels Alfacs, a l'interior de la mar, a una zona d'escassa profunditat.

Actualment només queda la part inferior i massissa de la torre.

Ha desaparegut la planta (quarter de tropa) i la terrassa superior (bateria), així com tots els elements de defensa originals.

És de planta quadrada, de grans dimensions i poca alçada, lleugerament atalussada.

El parament és de grans carreus de pedra.

Notícies històriques

Encara que pertany al municipi d'Amposta, històricament es troba molt lligada a Sant Carles de la Ràpita.

L'any 1576 el rei d'Espanya, Felip II, ordenà construir-la "a la boca del puerto de los Alfaques". Tingué un paper assenyalat en la protecció del lloc contra la pirateria sarraïna.

A la dècada dels anys 50 del segle XX va ésser desmantellada per fer servir els seus carreus en la construcció del Poble Nou.

Altres: Evidentment, poden haver-hi altres formes d’arribar-hi.

Montsià : Veure en un mapa més gran.